Daimler gelooft niet meer in platooning
ICT 09.01.2019 | Branchenieuws

Daimler gelooft niet meer in platooning

Daimler Trucks gaat niet langer inzetten op platooning. De theorie bleek rooskleuriger dan de praktijk, stelt CEO Martin Daum. 

Daum deelde het nieuws mee op de eerste dag van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, zo weet TTM. De truckfabrikant investeerde de afgelopen jaren 50 miljoen euro in platooning, de technologie waarbij twee of meer trucks aan elkaar gekoppeld zijn en op korte afstand rijden. Dat zou op termijn zo'n vier procent brandstof moeten besparen. 

Brandstofbesparing vaak onder de één procent

Volgens Daum is gebleken dat dat percentage vaak niet haalbaar was. "Te vaak fluctueerde de afstand tussen de trucks. Door hellingen, op- en afritten of tussenvoegend verkeer. Dat betekende dat er gas bij gegeven moest worden om het platoon weer dicht op elkaar te laten rijden. Daarmee daalde het voordeel wat betreft brandstofbesparing tot onder de één procent. Te weinig om ermee door te gaan, vinden wij.”

Op een waakvlammetje

Daimler Trucks zegt de bestaande projecten met partners nog wel af te ronden. Daarnaast wil het platooning niet helemaal afschrijven, maar 'op een waakvlammetje zetten'.  "Wie weet brengt de toekomst nog technologie of inzichten waardoor we onze mening moeten bijstellen. Maar op dit moment is dat niet zo."


Plaats een reactie (0)

Reageren