Dachser wint Duitse award voor duurzame stadsdistributie
Last Mile 18.12.2018 | Branchenieuws

Dachser wint Duitse award voor duurzame stadsdistributie

Dachser heeft in Duitsland een federale prijs ontvangen voor duurzame stadsdistributie. De logistiek dienstverlener werkt aan een innovatieproject op het gebied van emissievrije aflevermethoden.

De award voor duurzame stadsdistributie werd in Berlijn overhandigd door de Duitse minister van Milieu, Svenja Schulze. 

Dachser‘s emissievrije levering is gebaseerd op een modulaire 'toolbox'. Afhankelijk van het vereistenprofiel van de stad in kwestie, kan de lokale Dachser vestiging aangepaste oplossingen implementeren. 

Zonder uitstoot in Stuttgart

Het winnende project beslaat een oppervlakte van ongeveer vier vierkante kilometer in het stadscentrum van Stuttgart. Binnen deze oppervlakte levert Dachser alle zendingen zonder uitstoot. De elektrische FUSO eCanter levert de groepagezendingen rechtstreeks af bij klanten of brengt ze naar een hub in samenwerking met partner Velo CARRIER. Daar worden de pallets gelost en overgezet op elektrische wisselbak-fietsen voor levering. 

Het oplaadpunt voor de elektrische aflevermethoden bevindt zich in de Dachser vestiging Kornwestheim ten noorden van Stuttgart, die – net als de andere Duitse branches van de logistiek dienstverlener - functioneert op waterkracht.

Sociale en economische aspecten

"Dachser heeft met zijn combinatie van microhubs, elektrische bakfietsen en -vrachtwagens, IT-gecontroleerde goederenstroom en routeplanning, het initiatief genomen en is hiermee een belangrijk voorbeeld in het marktsegment", luidde het oordeel van de jury. De emissievrije oplossingen van Dachser zouden rekening houden met zowel sociale- als economische aspecten en zijn bovendien implementeerbaar voor andere logistiek dienstverleners.

Dachser: 'Intensievere samenwerking nodig'

"Op het gebied van stadsdistributie hebben wij een veelbelovende start gemaakt in Stuttgart. Maar wij hebben nog een lange weg te gaan, vooral als het gaat om de beschikbaarheid van vrachtwagens met alternatieve aandrijfsystemen," reageert Stefan Hohm, Corporate Director Corporate Solutions, Research & Development bij Dachser. In de toekomst wil Dachser ook een elektrische vrachtwagen van Daimler in de projecten implementeren. 

"Voor nieuwe, duurzamere binnenstedelijke distributie moeten alle betrokkenen intensiever samenwerken. Wij zijn niet op zoek naar slechts één oplossing, maar willen alle mogelijkheden combineren zodat wij het laden en lossen, onze routes en levertijden steeds verder kunnen optimaliseren.’’

Plaats een reactie (0)

Reageren