Cybercriminaliteit met pakketjes sterk gestegen
E-commerce 18.12.2020 | Branchenieuws

Cybercriminaliteit met pakketjes sterk gestegen

Cybercriminelen spelen in op de drukte in e-commerce door 'pakketphising'. Er worden steeds vaker phisingberichten over pakketten gestuurd, die zogenaamd afkomstig zijn van PostNL, DHL of DPD. 

Onderzoek van RTL Nieuws laat zien dat in criminelen elkaar in chatgroepen onderling aanraden om phishingberichten over pakketten te sturen. Nu er veel online wordt besteld, trappen consumenten hier sneller in. In de eerste helft van december werd het woord 'pakket' maar liefst 1928 keer gebruikt in phisingberichten, stelt de Fraudehelpdesk. 

De berichten worden verstuurd per sms en lijken afkomstig van PostNL, DHL of een andere pakketdienst. In de sms staat een zogenaamde track & trace-link om een pakket te volgen. Ontvangers die op die link klikken, worden gevraagd om verzendkosten te betalen of hun identiteit de verifiëren door 1 cent over te maken. Met de ingevoerde (bank)gegevens gaan criminelen vervolgens aan de haal. 

Spoofing

Het bericht wordt in veel gevallen verstuurd door een 06-nummer, maar lijkt soms ook van pakketdiensten zelf te komen. Het staat dan tussen andere berichten van PostNL en DHL. Dat is mogelijk door spoofing, een technologie waarmee de afzender van een bericht kan worden aangepast. 

Webadres controleren

Consumenten die willen weten of het bericht afkomstig is van een vertrouwde partij, doen er goed aan om de url te checken. Phishingwebsites zijn te herkennen aan de omslachtige webadressen, bijvoorbeeld post-online.me/postnl. 

PostNL op de hoogte

Marktleider PostNL zegt op de hoogte te zijn van de methodes. Op de eigen website waarschuwt het voor recente berichten. "We adviseren consumenten ook om gebruik te maken van de PostNL-app omdat daar altijd de meest actuele informatie te vinden is over de pakketten die naar hun onderweg zijn." 

De politie roept slachtoffers op om aangifte doen, al benadrukt ze dat het complexe onderzoeken zijn. Toch helpt een aangifte om de omvang in te kunnen schatten, het verdienmodel te verstoren en verdachten in beeld te krijgen, aldus de politie. 


Plaats een reactie (0)

Reageren