Coronadrukte: pakketbezorgers PostNL naar de rechter om hogere tarieven
Coronacrisis 14.04.2020 | Branchenieuws

Coronadrukte: pakketbezorgers PostNL naar de rechter om hogere tarieven

Zelfstandige pakketbezorgers van PostNL stappen naar de rechter om hogere tarieven af te dwingen. De drukte is voor pakketbezorgers aanzienlijk toegenomen sinds de coronacrisis en daar staat vooralsnog geen hogere beloning tegenover. 

Door winkelsluitingen en de grote hoeveelheid thuiswerkers, draaien pakketbezorgers overuren. Zij moeten zo'n vijf miljoen pakketten per week vervoeren, aantallen die normaliter alleen voorkomen rond Sinterklaas en Kerstmis. "Iedere drie minuten bellen we bij iemand aan", zegt Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD).

Vorige week legde de BVPD bij PostNL drie eisen op tafel: een hoger tarief, betaling van alle gemaakte uren en een vergoeding voor extra werkzaamheden. PostNL kreeg tot maandag 9 uur de tijd om met een voorstel te komen. Het post- en pakketbedrijf ging volgens de BVPD op geen van de drie eisen in. 

De BVPD hoopt nu via de rechter alsnog haar gelijk te halen. PostNL noemt die handelswijze 'onbegrijpelijk'. Derk Jan Adelerhof, directeur Sourcing bij PostNL vindt dat het bedrijf en de postbezorgers 'samen moeten optrekken in deze ingewikkelde periode'. "Enerzijds kosten sommige handelingen die nodig zijn om veilig te blijven werken inderdaad meer tijd", schrijft Adelerhof in een brief aan BVPD-voorzitter Wassenaar. "Daar staat tegenover dat het aantal pakketten en stops is toegenomen en dat bijna elke ontvanger thuis is. En laten we ook niet vergeten dat het rustig is op straat, waardoor de verkeersdoorstroming veel beter is dan normaal.”

Volgens de directeur Sourcing heeft elke ondernemer zijn omzet fors zien stijgen door de toename van het aantal pakketten. "Vergelijk dat nog eens met de situatie voor ondernemers in de horeca, de sierteelt, de kappersbranche en talloze andere sectoren." Het bedrijf benadrukt dat het niet met BVPD wil onderhandelen over tarieven. Dat doet het alleen met indivuduele ondernemers en niet de belangenvereniging. 

Afbeelding: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren