Coolblue verloor tonnen aan mondkapjesdeal Sywert

Logistiekprofs op 17 juni 2021 | 2 minuten leestijd

Coolblue heeft ruim 400.000 euro verloren aan de non-profitstichting Hulptroepen Alliantie van Sywert van Lienden. Coolblue-topman Pieter Zwart zegt zeer verbaasd te zijn over het feit dat de oprichters miljoenen overhielden aan de deal met de overheid. “Mij is nooit, nooit, nooit iets verteld.” 

Coolblue tuigde de webshop op voor de stichting Hulptroepen Alliantie en verzorgde de orderverwerking en verzending. Dat kostte de online gigant een half miljoen euro, weet de Volkskrant. Dat geld werd niet volledig terugbetaald; uiteindelijk schreef Coolblue 400.000 euro af. 

Zwart zegt in de veronderstelling te zijn geweest dat alles op non-profitbasis gebeurde. Dat was de voorwaarde die de e-tailer had gesteld voor het leveren van hulp. “Het is nooit in me opgekomen dat ze het geld konden terugbetalen”, vertelt Zwart de krant. “Ik dacht: die jongens hebben hun baan opgezegd om iets moois op te bouwen, dan wil ik ze niet gaan plukken. Ik had me erbij neergelegd dat we dat geld moesten afschrijven.”

In de media las hij vervolgens dat Hulptroepen Alliantie via een commerciële bv toch miljoenen overhield aan de deal. “We wilden iets goeds doen, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar dan blijkt een jaar later dat er buiten ons om een deal met de overheid is gekookt via een commerciële bv.” 

De topman twijfelt nog over eventuele vervolgstappen tegen Van Lienden en zijn twee compagnons. “Bij wie haal ik het geld dan? En moet dat geld niet ergens anders naartoe?” 

Gerelateerde artikelen