Containerschip Suezkanaal deels los, maar voorkant nog ‘muurvast in de klei’

Logistiekprofs op 29 maart 2021 | 2 minuten leestijd

Er zit beweging in containerschip Ever Given, dat sinds dinsdag het Suezkanaal blokkeert. De achterkant van het schip werd maandagochtend losgetrokken, maar de kop zit nog altijd muurvast in de klei. Een eerste poging om deze bij hoogtij los te trekken zou zijn mislukt. 

Internationale media meldden vanochtend opgelucht dat het schip weer in beweging was. Maritiem dienstverlener Boskalis, betrokken bij het baggeren, nuanceerde dat bericht in het NOS Radio 1 Journaal. Het ging enkel om het lostrekken van het achtersteven, het makkelijke deel van de operatie. De komende dagen moet de kop uit de kleilaag worden getrokken.

Een eerste poging daartoe werd maandagmiddag bij hoogtij tevergeefs gedaan, meldt Reuters op basis van lokale bronnen. De harde wind stuwt het schip weer terug richting de oorspronkelijke positie. Toch schat Boskalis-topman Peter Berdowski de kans dat het schip vandaag losraakt op 70 procent. 

Lukt het lostrekken niet, dan zullen baggerschepen water aan de onderkant proberen te spuiten zodat het schip loskomt uit de kleilaag. Eventueel kunnen er zeshonderd containers van de voorkant van het schip worden gehaald, maar Berdowski noemt dat een ’tijdrovende klus daar in de woestijn’. 

Volgens Bloomberg is de rij met wachtende schepen inmiddels opgelopen naar 450. Het gaat om containerschepen, bulkschepen, olietankers en gastankers. De blokkade levert vertraging op in de logistieke keten, die door de coronapandemie al onder druk staat. Volgens containerrederij Maersk zal de impact nog lang merkbaar zijn. Winkelketens als Action, IKEA, Blokker en Zeeman verwachten daar last van te krijgen, al zeggen ze momenteel nog geen problemen in de bevoorrading te ondervinden. 

 

Gerelateerde artikelen