01.12.2015 | Branchenieuws

Consumenten vrezen te late bezorging rond feestdagen

Tijdens de feestdagen worden miljoenen orders geplaatst die uiteraard ook allemaal op tijd aan moeten komen. Bedrijven spelen op allerlei manier in op de grote vraag, maar desondanks blijven veel consumenten sceptisch over de bezorging. Uit onderzoek van Tom Tom Telematics blijkt dat miljoenen consumenten liever hun cadeaus niet online bestellen uit angst voor het te laat bezorgen van de producenten.

Consumenten ondervraagd
Meer dan 3000 consumenten uit Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland werden ondervraagd voor het onderzoek van Tom Tom. Een derde van de in totaal 509 Nederlanders die deelnamen aan het onderzoek, gaf aan de kerstcadeaus niet online te kopen. Zij lopen liever niet het risico dat de bestelling te laat wordt afgeleverd vanwege de grote drukte. Een andere bijzondere uitkomst van het onderzoek is dat 17 procent van de consumenten die online shopt soms al vijf weken voor Kerst bestelt zodat de bestelling sowieso op tijd binnen is.

Lees ook: 'Nederland shopt in december voor 5,5 miljard euro online'

Bezorgdheid gegrond
De bezorgdheid van de consument komt uiteraard niet volledig uit de lucht vallen. Vijftien procent van de ondervraagden heeft ervaring met te laat geleverde orders en neemt daardoor geen enkel risico meer. Vorig jaar kampten veel bedrijven met bezorgproblemen. Meer dan een kwart van hen bezorgden een of zelfde meerdere pakketten te laat af. Tot overmaat van ramp was in veel gevallen ook de communicatie niet goed op orde waardoor de consument niet wist wanneer de bestelling zou worden afgeleverd.

Stapels en stapels pakjes
In 2014 werden rond Sinterklaas en Kerst bijna 1,2 miljoen pakketten bij de consumenten thuisbezorgd. Voor dit jaar verwacht PostNL eveneens meer dan een miljoen pakketten te bezorgen. De grootste piek zal, traditiegetrouw, op 23 december zijn.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren