'Consolidatie pakketten is niet de moeite waard'
Transport & Distributie 07.08.2019 | Branchenieuws

'Consolidatie pakketten is niet de moeite waard'

Consolidatie van pakketten in stedelijke gebieden wordt vaak genoemd als oplossing tegen verkeersoverlast. De verkeersreductie en kostenbesparing die bundeling oplevert valt in de praktijk echter tegen, blijkt uit een nieuwe Duitse studie. 

BIEK, de Duitse vereniging voor pakketlogistiek, deed kwantitatief onderzoek naar geconsolideerde pakketbezorging in de steden Neurenberg en München. De conclusie: bundeling van pakketten is niet de moeite waard. 

Positieve effecten nauwelijks merkbaar

Omdat pakketten van bedrijven te bundelen, zijn extra vervoersbewegingen naar magazijnen nodig. De positieve verkeerseffecten zijn daardoor nauwelijks merkbaar, stellen de onderzoekers. Het aantal bezorgvoertuigen zou met 10 procent dalen. De extra kosten die deelnemende bedrijven maken zouden bovendien niet worden gedekt vanwege een gebrek aan productiviteitsverhoging. 

Alternatieve oplossingen

BIEK stelt dat met alternatieve oplossingen een beter resultaat kan worden behaald. Microdepots, bakfietsen, pakketpunten van meerdere leveranciers, route-optimalisatie en betere afstemming met ontvangers zouden wel tot een vermindering van vervoersbewegingen leiden. "Deze maatregelen en concepten garanderen een efficiënte levering", aldus BIEK-voorzitter Marten Bosselmann. "Een gereguleerde aanpak, zoals geconsolideerde levering, brengt daarentegen aanzienlijke administratieve overhead met zich mee."

Plaats een reactie (0)

Reageren