Colruyt wil duurzamere logistiek met waterstofstation

Logistiekprofs op 17 maart 2016 | 3 minuten leestijd

Retailgroep Colruyt heeft in het distributiecentrum in Halle een waterstofstation in gebruik genomen waarmee het logistieke proces nog duurzamer kan verlopen. Daarnaast is het met het station mogelijk om hernieuwbare energie op te slaan. Op die manier is het bedrijf minder afhankelijk van de aanvoer van petroleum en gas.

Het bedrijf heeft zichzelf enkele doelstelling gesteld op het gebied van duurzaamheid en de in gebruik name van het station is een nieuwe stap in de goede richting. Retailgroep Colruyt wil graag het energieverbruik van fossiele brandstoffen reduceren en volledig overstappen op duurzame energie. Omdat het mogelijk is om energie op te slaan in het nieuwe waterstofstation, kan het bedrijf meer energie gebruiken op de momenten dat dat echt nodig is. En dat biedt nieuwe economische perspectieven en mogelijkheden.

Beste alternatief
Volgens Colruyt is waterstof het beste alternatief voor fossiele brandstoffen omdat het kan worden opgewekt door duurzame bronnen zoals windmolens of zonnecentrales. Doordat het waterstof kan worden opgeslagen, kan er een beroep op worden gedaan wanneer er sprake is van een piekmoment. Waar veel windturbines en zonnecentrales nu nog te kampen met overcapaciteit. Een overschot aan elektriciteit kan daardoor niet altijd worden teruggegeven aan het elektriciteitsnet waarbij waterstof beter kan worden opgeslagen.

Uitbreiding
Het is niet het eerste waterstofstation van het bedrijf. In 2012 installeerde Colruyt ook al een station dat wordt gevoed door een windturbine en een zonnecentrale die beiden eigendom zijn van het bedrijf. Volgens het logistieke bedrijf is het nieuwe station beter en biedt het voor de toekomst meer mogelijkheden. Zo kunnen onder meer de bedrijfswagens profiteren van de extra capaciteit van het waterstof.

Toekomstplannen
Voor de toekomst heeft Colruyt ook grootse plannen. Zo willen ze ook in de tankstations van dochterketen Dats 24 waterstof aanbieden aan particulieren.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.