Chinese logistieke ketens herstellen zich snel, maar supply chains moeten robuuster

Logistiekprofs op 8 april 2020 | 3 minuten leestijd

Het gewone leven in China komt langzaam weer op gang, en dat merken ook fabrikanten, retailers en logistiek dienstverleners. Tweederde van deze bedrijven in China draait alweer op minimaal 80 procent van de capaciteit. 

Bijna 60 procent van de bedrijven geeft aan dat hun logistieke ketens upstream (levering van componenten, deelproducten) alweer normaal zijn geworden. Hetzelfde geldt voor 47 procent van de logistieke dienstverleners. 

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Buck Consultants International (BCI) onder 200 productiebedrijven, e-commercebedrijven en logistieke dienstverleners in China, uitgevoerd rond 24 maart. Volgens Jeff Wang, directeur van het Shanghai-kantoor van BCI, zijn Chinese bedrijven nog steeds aan het herstellen van de lockdowns en onderbroken logistieke ketens. “Maar meer dan driekwart hoopt binnen acht weken hun logistieke ketens weer volledig normaal te laten draaien en dat is een bemoedigende verwachting.”

De crisis heeft veel bedrijven doen beseffen dat reorganisatie van de supply chain onvermijdelijk is. “Aangezien meer dan 90 procent van de bedrijven de risico’s in hun logistieke ketens willen verminderen, ligt er een enorme taak voor om de robuustheid van de supply chains van vandaag en morgen te verbeteren”, aldus Patrick Haex, managing partner bij Buck Consultants International

Figuur A: Antwoorden op de vraag: Waar denkt u dat uw bedrijf zich op zal richten om de robuustheid van de logistieke ketens te verbeteren (meerdere antwoorden mogelijk)?

Met name de ontwikkeling van digital twins van de fysieke logistieke ketens om de zichtbaarheid in de hele keten te vergroten en de versterking van de samenwerking tussen alle schakels in de ketens, zijn voor de ondervraagde bedrijven prioriteiten. “Het bouwen van robuuste end-to-end logistieke ketens is een multidimensionale taak. Het omvat datagedreven control towers om zendings-, order- en afleveringsdata te monitoren, zodat proactief kan worden ingegrepen. Maar ook het spreiden van leveringen van componenten over meerdere leveranciers – waarbij kwaliteit en leveringszekerheid centraal staan – is belangrijk”, besluit Haex. 

Gerelateerde artikelen