Chinees bezorgbedrijf halveert personeelskosten met robots

Logistiekprofs op 14 April 2017

Het Chinese bedrijf Shentong Express maakt voor het sorteren van pakketten gebruik van robots. Hiermee heeft het bezorgbedrijf zijn arbeidskosten weten te halveren. De robots zouden een stuk goedkoper, efficiënter en beter in het werk zijn dan mensen.

Shentong Express gebruikt de robots momenteel in twee sorteercentra in Hangzhou, maar wil deze ook op andere plekken in China inzetten. Een woordvoerder van het bedrijf zegt in de Shouth China Morning Post dat de robots nog niet al het werk van mensen kunnen overnemen. Er zijn nog werknemers nodig die de pakketjes aan de robots geven. De robots scannen een code op het pakketje en weten vervolgens waar ze de order naartoe moeten rijden. De machines laden zichzelf op en kunnen dus 24 uur per dag doorwerken. De robots kunnen tot 200.000 pakketjes per dag sorteren. Bij Shentong Express werken de robots nu nog maar zes of zeven uur per dag. 

Fabrieken en distributiecentra in China tellen steeds meer robots. De uitvoer van industriële robots in het land groeide in 2016 met maar liefst 30,4 procent. De Chinese overheid liet eerder weten dat het tegen 2020 jaarlijks 100,000 robots in het land wil produceren. 

Redactie LogistiekProfs