Chauffeurs willen hoger loon en betere arbeidstijden

Logistiekprofs op 27 oktober 2016 | 2 minuten leestijd

FNV Transport en Logistiek wil meer waardering voor vrachtwagenchauffeurs. De vakbond vraagt daarom drie procent loonsverhoging in de nieuwe transport cao. “Werkgevers jubelen dat het weer goed gaat in de sector, maar daar merken werknemers nog helemaal niets van”, aldus Egon Groen, cao-onderhandelaar.

De onderhandelingen voor een nieuw transport cao zijn gisteren begonnen. De FNV mikt op een cao met een looptijd van drie jaar. Naast een loonsverhoging van drie procent, pleit de bond voor loonsverbetering voor zeer ervaren chauffeurs en meer zeggenschap over arbeidstijden. Chauffeurs zouden per uur amper 14 euro bruto verdienen. Daarnaast moeten ze 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar zijn om te werken. “Dat is niet meer van deze tijd. Altijd maar werken, altijd maar beschikbaar zijn voor je baas.” 

Nieuwe generatie chauffeurs

Om aantrekkelijker te zijn voor een nieuwe generatie chauffeurs, moeten arbeidsomstandigheden dan ook worden aangepast. “Als we de huidige vakmensen willen behouden en jongeren willen aantrekken, moeten we deze cultuur in de transportsector veranderen. Welke jongere wil er onder deze voorwaarden nog gaan werken in de sector?” De vakbond wil ook afspraken maken over een generatiepact, dat ouderen in staat stelt om minder te werken. Zo komt er meer ruimte voor jonge mensen in de sector.

Redactie LogistiekProfs