Chauffeurs willen hoger loon en betere arbeidstijden
27.10.2016 | Branchenieuws

Chauffeurs willen hoger loon en betere arbeidstijden

FNV Transport en Logistiek wil meer waardering voor vrachtwagenchauffeurs. De vakbond vraagt daarom drie procent loonsverhoging in de nieuwe transport cao. “Werkgevers jubelen dat het weer goed gaat in de sector, maar daar merken werknemers nog helemaal niets van”, aldus Egon Groen, cao-onderhandelaar.

De onderhandelingen voor een nieuw transport cao zijn gisteren begonnen. De FNV mikt op een cao met een looptijd van drie jaar. Naast een loonsverhoging van drie procent, pleit de bond voor loonsverbetering voor zeer ervaren chauffeurs en meer zeggenschap over arbeidstijden. Chauffeurs zouden per uur amper 14 euro bruto verdienen. Daarnaast moeten ze 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar zijn om te werken. “Dat is niet meer van deze tijd. Altijd maar werken, altijd maar beschikbaar zijn voor je baas.” 

Nieuwe generatie chauffeurs

Om aantrekkelijker te zijn voor een nieuwe generatie chauffeurs, moeten arbeidsomstandigheden dan ook worden aangepast. “Als we de huidige vakmensen willen behouden en jongeren willen aantrekken, moeten we deze cultuur in de transportsector veranderen. Welke jongere wil er onder deze voorwaarden nog gaan werken in de sector?” De vakbond wil ook afspraken maken over een generatiepact, dat ouderen in staat stelt om minder te werken. Zo komt er meer ruimte voor jonge mensen in de sector.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • John Koks
    02.11.2016 - 23:31 uur | John Koks

    Ik ben zelf chauffeur en je bent elke dag op pad voor je baas waarvoor je 100% je best voor doet.
    Dan wil je daar ook goed betaald voor worden, zonder de extra vergoedingen en overuren is het chauffeur zijn niet rendabel.

    Dus handen af van de vergoedingen!