Chaos aan de grens door virusmutatie Groot-Brittannië

Logistiekprofs op 21 december 2020 | 2 minuten leestijd

Voor chauffeurs die momenteel in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn, wordt het moeilijk om op tijd weer naar Nederland terug te keren. Volgens branchevereniging TLN komt de bevoorrading van beide landen in gevaar, nu chauffeurs niet meer onbelemmerd heen en weer kunnen reizen. 

Het goederenvervoer is uitgezonderd van reisrestricties van en naar het Verenigd Koninkrijk. Toch is door de coronamutatie de grensovergang van het Britse Dover naar het Franse Calais gesloten. TLN verwacht daarom chaos in de Britse havenplaats. De snelwegen naar Dover werden maandagochtend afgesloten om vrachtverkeer naar de Europese Unie tegen te houden. Onduidelijk is hoeveel vrachtwagenschauffeurs er momenteel in het VK vast zitten. Per dag rijden er enkele honderden chauffeurs naar het VK. “En die moeten op een gegeven moment ook weer terug”, aldus TLN. 

De veerdiensten naar Hoek van Holland en IJmuiden varen nog wel. Niet voor passagiers, maar voor gestrande chauffeurs. FNV en TLN doen een beroep op het kabinet, dat er voor moet zorgen dat chauffeurs voor de kerst terugkeren naar hun families. “Daarvoor moeten de veerdiensten zoveel mogelijk openblijven.” 

TLN raadt bemande transporten naar het Verenigd Koninkrijk tot nader order af.

Update 22-12: Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk zijn het eens geworden over de hervatting van het vrachtverkeer tussen beide landen. Vanaf woensdag 23 december worden transporten vanuit het VK hervat. Er wordt nog onderhandeld over de exacte voorwaarden. 

Afbeelding: Aeronautics / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen