CB bouwt gemechaniseerd distributiecentrum in Culemborg

Logistiekprofs op 1 July 2022

Logistiek dienstverlener CB bouwt in Culemborg een gemechaniseerd magazijn. Het magazijn werkt met shuttle robots die tussen 150.000 bakken manoeuvreren. 

Met het nieuwe magazijn zoekt CB aansluiting bij de ontwikkelingen in de markt. De logistiek dienstverlener constateert dat assortimenten breder worden en er meer behoefte is aan opslag van kleinere hoeveelheden. 

“Dit betekent in de praktijk dat we vaker de ‘grijpvoorraden’ moeten aanvullen. Aan de andere kant neemt de omvang van een bestelling per klant af en neemt het aantal bestellingen juist toe, onder meer door de invloed van internet”, aldus Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB. 

Het nieuwe magazijn komt vóór het huidige hoogbouw-magazijn van CB. De eerste paal gaat nog dit najaar de grond in. De volledig gemechaniseerde site wordt 30 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang. Het shuttlesysteem bestaat uit 150.000 bakken en heeft een handling-capaciteit van 2000 bakbewegingen per uur. Uitbreiding met nog eens 150.000 bakken is mogelijk. 

Cortenraad: “Herbevoorraden gebeurt volautomatisch vanuit dit magazijn zonder dat daar handen aan te pas komen, en verzamelen van orders gebeurt in dit magazijn volgens het ‘goods-to-man’ principe – goederen komen naar de mensen toe in plaats van andersom. Het magazijn is bovendien zo ontworpen dat het flexibel en schaalbaar is in capaciteit.”