Capgemini: Blokchain neemt de supply chain over

Logistiekprofs op 1 November 2018

Blockchain is tegen 2025 niet meer weg te denken uit de supply chain. De technologie wordt onderdeel van mainstream business, voorspelt het Capgemini Research Institute. 

Het rapport ‘Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust?‘ toont een overzicht en analyse van toonaangevende organisaties die zichzelf klaarstomen voor blockchain. Van alle organisaties die blockchain implementeren, bevindt het merendeel (87 procent) zich in de experimentele fase. 10 procent zit in de pilotfase en 3 procent implementeert blockchain al op grote schaal. 

2025: Mainstream business

Capgemini voorspelt dat blockchain tegen 2025 onderdeel wordt van mainstream business en toeleveringsketens wereldwijd ondersteunt. De technologie kan worden toegepast bij kritische functies binnen de toeleveringsketen, zoals het volgen van de productie, de distributie en het waarborgen van wettelijke naleving. 

Nederland bij de middenmoot

Wereldwijd behoort Nederland niet tot de koplopers op het gebied van blockchain. In het Verenigd Koninkrijk (22 procent) wordt al volop gewerkt met de technologie. Nederland bevindt zich in de middenmoot (9 procent). 

Capgemini vroeg Nederlandse bedrijven naar hun motivatie om met blockchain aan de slag te gaan. De redenen: kostenbesparing (100 procent), verhogen van inkomsten (93 procent) en het beperken van risico’s (89 procent). Zorgen zijn er ook. De bedrijven vinden het moeilijk om een duidelijke return on investment (ROI) vast te stellen en de samenwerking tussen partners vorm te geven. Daarnaast is regelgeving en privacy voor de koplopers een uitdaging. 

Lees hier het volledige rapport ‘Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust?’