Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs ontlopen milieuzone
Transport & Distributie 20.07.2018 | Branchenieuws

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs ontlopen milieuzone

Buitenlandse chauffeurs betalen nog altijd geen boete wanneer zij zich niet aan de regels in Nederlandse milieuzones houden. 

Volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk verhindert Europese regelgeving dat gemeenten bestuurders met vervuilende voertuigen een boete kunnen sturen. De branchevereniging pleit daarom samen met een aantal gemeenten voor ander Europees beleid. Tegen BNR zegt Van Dijk: "In Europa hebben we wel geregeld dat je gegevens mag uitwisselen als je bijvoorbeeld door rood of te hard rijdt, maar als het gaat om milieudelicten, is dat Europees niet geregeld."

Deze tweedeling uit zich vooral op de Tweede Maasvlakte, waar specifieke toegangseisen voor vrachtauto's gelden. Van Dijk stelt dat 10 procent van de vrachtwagens hier buitenlands is. Wanneer een overtreder staande wordt gehouden, kan deze ter plekke worden beboet. Wanneer dit niet het geval is, kan de boete achteraf niet alsnog opgelegd worden. 

De gemeente Rotterdam meldt zelf op haar website dat buitenlandse vrachtwagens niet beboet kunnen worden. De gemeente heeft daarom een registratieplicht voor buitenlandse vrachtwagens ingesteld. Wie zich niet registreert kan een boete krijgen van 2.250 euro als de overtreding (ter plekke) wordt vastgesteld. 

Plaats een reactie (0)

Reageren