Britten treden hard op tegen overtredingen vrachtwagenchauffeurs

Logistiekprofs op 20 September 2017

Wie veel in het Verenigd Koninkrijk rijdt als vrachtwagenchauffeur, kan rekenen op forse boetes bij het overtreden van de rust- en rijwetgeving.

Vrachtwagenchauffeurs moeten de regels in het Verenigd Koninkrijk goed in de gaten houden. Komen zij niet goed uitgerust over de grens of houden ze niet voldoende rekening met de veiligheid van zichzelf en andere weggebruikers, dan kan de Britse toezichthouder DVSA ze een flinke boete opletten.

DVSA heeft haar handhavers de opdracht gegeven hogere boetes uit te schrijven als vrachtwagenchauffeurs zich niet aan de rij- en rusttijden houden. Die boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Eerder kregen chauffeurs enkel een boete als de overtreding plaatsvond op de dag van de vaststelling door de handhaver, of als er overtredingen gemaakt werden met de rijtijden.

Cabinekamperen
De DVSA hebben nu de bevoegdheid gekregen om de tachtograafgeschiedenis van iedere chauffeur te bekijken. Zijn daar overtredingen op gesignaleerd, dan kan de chauffeur op de bon worden geslingerd. Over 28 dagen kunnen maximaal 5 boetes worden uitgeschreven en buitenlandse chauffeurs dienen direct te betalen. Wie niet kan betalen, moet zijn truck achterlaten tot het geldbedrag wel voldaan kan worden.

Ook overtredingen die buiten het Verenigd Koninkrijk zijn begaan, kunnen beboet worden. Als laatste maatregel mag er niet meer gerust worden in de cabine, het zogeheten cabinekamperen. Wie dat wel doet, kan ook rekenen op een boete van 350 euro.