Britse e-commerce floreert, ondanks Brexit

Logistiekprofs op 9 March 2017

Ondanks dat een kwart van de bedrijven de gevolgen van de Brexit al merkt, bloeide de Britse e-commerce sector juist op in het afgelopen jaar.

De vraag naar producten uit het Verenigd Koninkrijk komt van over de hele wereld. In totaal wordt door de Engelse online retailbranchevereniging IMRG een groei van zo’n 11 procent verwacht in 2017. De eerste maand van het jaar werd deze belofte waar gemaakt, met een groei van het aantal e-commercebestelling met 11,3 procent.

Bij deze groei is een belangrijke rol weggelegd voor bestellingen die naar het buitenland verstuurd worden. Deze zogenoemde crossborder orders waren vorig jaar goed voor ruim een kwart van de e-commerce retailbestedingen. Ook Nederlanders besteedde er in 2016 meer dan het jaar daarvoor: in totaal werd er voor 21,7 miljard euro geëxporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk, een stijging van 2 procent.

Het aantal internetbestellingen van buiten Europa kende kort na de Brexit een piek voor het Verenigd Koninkrijk. Sinds januari draait die verhouding juist om, aldus de IMRG. Het was in februari de tweede maand op rij waarbij Europese landen meer bestelden dan landen buiten de EU. Vooral Ierland en Italië importeerden gretig Britse artikelen.