Britse Brexit delegatie bezoekt Transport en Logistiek Nederland
10.04.2017 | Branchenieuws

Britse Brexit delegatie bezoekt Transport en Logistiek Nederland

David Jones, de Britste minister voor vertrek uit de Europese Unie, bezocht vandaag het hoofdkantoor van TLN. Tijdens het bliksembezoek werd onder meer gesproken over  de verwachte douaneproblemen na de Brexit, zo laat TLN weten.

Jones, die werd vergezeld door de Ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland, Sir Geoffrey Adams, benadrukte tegen TLN voorzitter Arthur van Dijk het doel om een goede handelspartner van de EU te blijven. Het streven van het Verenigd Koninkrijk is een soepel en ordelijk vertrek uit de EU. Volgens Jones kan het Verenigd Koninkrijk niet langer in de douane-unie deelnemen nu het de controle wil behouden over de eigen grenzen.   

Minister Jones erkende dat handel met het Verenigd Koninkrijk zeer belangrijk is voor transport en logistiek in Nederland. In de nieuwe handelsrelatie moet de handel dan ook zo frictieloos als mogelijk worden georganiseerd. Jones benadrukte het belang van soepele douaneafhandeling. “Het voordeel van een vertrekkende lidstaat is dat de EU wetgeving al in de Britse is omgezet”, aldus Minister Jones. Tijdens het bezoek vroeg TLN-voorzitter Arthur van Dijk de minister om te anticiperen op douaneproblemen. Eventuele extra administratieve handelingen moeten volgens Van Dijk worden gecompenseerd met elektronische documentenstromen.

Tweet TLN.PNG

Opvallend was de oproep van David Jones om tegenwicht te bieden aan politieke neigingen om Groot Brittannië tot een afschrikwekkend voorbeeld te maken voor andere lidstaten die vertrek overwegen. “Artikel 50 in het verdrag van Lissabon is daar om een reden”, zo zei hij.  “Wel 17.4 miljoen mensen hebben gekozen voor vertrek, het grootste aantal in welke verkiezing ooit”.  Hij riep op de democratische keuze van het Britse volk vooral op een zo zakelijk mogelijke manier te faciliteren, voor wederzijds belang.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren