Brexit-akkoord tussen EU en Verenigd Koninkrijk
Transport & Distributie 17.10.2019 | Branchenieuws

Brexit-akkoord tussen EU en Verenigd Koninkrijk

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord bereikt over de Brexit. Het wachten is op goedkeuring van de EU-leiders en het Britse parlement. Al drie keer eerder werd een ontwerpakkoord door het Britse Lagerhuis verworpen. 

Jean Claude Juncker spreekt van een 'een eerlijke en evenwichtige overeenkomst'. De voorzitter van de Europese Commissie adviseert EU-leiders om voor de deal te stemmen. Ook de Britse premier Boris Johnson hoopt op een akkoord van het Britse parlement, zodat de regering zich weer op andere prioriteiten kan gaan richten. De uitkomst blijft afwachten; veel Britse politici hebben zich negatief uitgelaten over de deal. 

Grenscontroles Ierland

In het nieuwe principeakkoord zijn afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland - dat met Groot-Brittannië de EU verlaat - aangepast. Noord-Ierland valt straks op papier onder de Britse douaneregels. In de praktijk zal het de EU-regels blijven volgen, waardoor grenscontroles met Ierland niet nodig zijn. 

31 oktober

Op zaterdag stemt het Lagerhuis over de deal. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland op 31 oktober. Bij een akkoord gaat dan een overgangsfase in werking tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Bij een no deal geldt die overgansperiode niet, waardoor het vrije handelsverkeer per direct vervalt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor bedrijven in transport en logistiek.

Plaats een reactie (0)

Reageren