12.10.2015 | Branchenieuws

Brabant en Limburg in trek bij e-commerce logistiek

Zuidoost-Noord Brabant is de beste logistieke locatie voor bedrijven in e-commerce. Dat blijkt uit de eerste Ranking E-commerce Locaties van Jones Lang LaSalle. Ook Zuid-Limburg en Groot-Amsterdam zijn uitermate goede locaties voor bedrijven in de branche.

Naast Zuidoost-Noord Brabant, Zuid-Limburg en Groot Amsterdam vullen Groot-Rijnmond en West-Noord Brabant de top vijf van de e-commerce ranglijst aan.  De ranglijst komt voor een groot deel overeen met de ‘gewone’ logistiek top 5. Deze wordt aangevoerd door Noord Limburg, gevolgd door Zuid-Limburg, Zuidoost-Noord Brabant, West-Noord Brabant en Midden-Noord Brabant.

Het onderzoek laat zien dat Zuid-Nederland en West-Nederland voornamelijk goed scoren omdat er grote havens en vliegvelden in de buurt zijn, er een goed wegennet beschikbaar is en door de flexibiliteit van arbeid. Daar tegenover staat dat de grondprijzen hoger uitvallen en ook er ook minder beschikbare magazijnen aanwezig zijn.  Ook zijn de arbeidskosten aan de hoge kant vergeleken met concurrerende regio’s.

Randstad minder populair
Frappant is dat de Randstad volledig buiten de top vijf van de logistiek ranglijst valt, terwijl Amsterdam en Rotterdam wel voorkomen in de e-commerce ranglijst. Volgens Jones Land LaSalle ligt dit aan het feit dat ‘de aanwezigheid van expressdiensten en arbeidspotentieel bij e-commerce logistiek van groter belang is dan bij een traditionele logistieke operatie.’

Onderzoek
Jones Lang LaSalle onderzocht veertig regio’s. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het landschap van de logistieke branche sterk aan het veranderen is. Voornamelijk de grote rol van online winkels zorgt voor een verschuiving. “De van oudsher belangrijke logistieke locaties trekken in grote mate ook de e-commerce operaties aan’, legt Sven Bertens van het onderzoeksteam uit. 

Minder goed in Europa
Op Europese schaal scoort Nederland een stuk minder goed. Het Duitse gebied Rheinland-Pfalz, dat tegen de Luxemburgse grens ligt, is voor Europese e-commerce distributiecentra de meest ideale locatie.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren