Bpost is nog niet klaar met PostNL, Kamp blijft tegen

Logistiekprofs op 16 November 2016

Bpost ziet de afwijzing van zijn overnamebod op PostNL niet als einde oefening. Dat stelde topman Koen van Gerven dinsdag op de investeerdersdag van het Belgische postbedrijf. Ondertussen benadrukte Minister Kamp van Economische Zaken opnieuw tegen een overname van PostNL te zijn.

Vorige week wees PostNL het ongevraagde overnamevoorstel van bpost af. Het Nederlandse post- en pakketbedrijf zou het niet eens zijn met het bod van 2,4 miljard euro. Bovendien vreesde het voor Belgische overheidsbemoeienis, omdat een groot deel van bpost in handen is van de Belgische staat.

Bpost kan er nu nog voor kiezen om een hoger bod te doen of voor een vijandig overnamebod te gaan, waarbij het aandeelhouders verleidt om hun stukken te verkopen en er geen rekening wordt gehouden met gevoeligheden. Van Gerven benadrukte dinsdag echter dat bpost niet met een vijandig bod zal komen. Een hoger bod ligt voor de hand, zeker omdat Van Gerven stelde dat PostNL, ondanks de afwijzing, de logica van de deal wel inziet.

Minister Kamp ziet een overname door bpost juist als ‘een stap terug’. In een eerdere verklaring zei hij: “Van belang is dat Nederland in de periode 1994-1995 de PTT heeft geprivatiseerd. Vervolgens is het brievenmonopolie gefaseerd afgebouwd. Mede hierdoor heeft PostNL zich ontwikkeld tot een sterk, concurrerend en efficiënt bedrijf met een zelfstandige toekomst. Een overname van PostNL door een bedrijf dat grotendeels in staatshanden is, beschouw ik als een stap terug.” Kamp moest wel erkennen dat het uiteindelijke besluit bij de aandeelhouders ligt.

Redactie LogistiekProfs