Bpost doet een laatste bod op PostNL
01.12.2016 | Branchenieuws

Bpost doet een laatste bod op PostNL

Bpost heeft zijn bod op PostNL weer verhoogd. Het Belgische postbedrijf biedt 5,75 euro per aandeel, tien cent meer dan voorheen. Volgens bpost gaat het om een ‘finaal’ bod.

Met dit bod betaalt bpost in totaal 2,5 miljard euro voor PostNL. Eerder deze maand wees PostNL een ongevraagd overnamevoorstel van bpost af. Het Nederlandse post- en pakketbedrijf zou het niet eens zijn met het bod van 2,4 miljard euro. Bovendien vreesde het voor Belgische overheidsbemoeienis, omdat een groot deel van bpost in handen is van de Belgische staat. Het nieuwe voorstel moet deze angst wegnemen. In het nieuwe voorstel is de bemoeienis van de Belgische staat namelijk deels vastgelegd. 

Aandeelhouders kunnen vanaf een bepaald aandelenbelang namelijk een aantal bestuurders voordragen. Hierdoor kan de Belgische staat, dat een groot belang in bpost heeft, niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur voordragen. Bovendien heeft ook een Nederlandse stichting het richt om hetzelfde aantal leden voor te dragen als de Belgische staat. In het voorstel is bepaald dat het bestuur van de stichting wordt gevormd door drie leden: één benoemd door bpost, één door PostNL en een persoon uit het Nederlandse bedrijfsleven. Bij strategische beslissingen geldt er een meerderheidseis van 75 procent. PostNL heeft hierdoor de mogelijkheid om een bepaalde beslissing te blokkeren. 

PostNL is als Nederlandse marktleider verplicht om de universele postdienst op zich te nemen. Bpost belooft in zijn bod hier niets aan te veranderen. Daarnaast belooft het dat PostNL adequaat gefinancierd zal blijven en het een pensioengarantie geeft. PostNL is zich nog aan het beraden op het nieuwe bod.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren