Bol.com wil Black Friday naar voren verplaatsen
E-commerce 02.12.2019 | Branchenieuws

Bol.com wil Black Friday naar voren verplaatsen

De timing van Black Friday botst in Nederland met het sinterklaasfeest. Omdat sinterklaasavond zo snel volgt op de koopjesdag is de kans groot dat er vertraging optreedt in de logistieke keten. Huub Vermeulen van bol.com pleit daarom voor verplaatsing van Black Friday. 

Black Friday niet handig in Nederland

In dagblad Trouw zegt de algemeen directeur van bol.com dat het platform samen met andere webwinkels alles in het werk stelt om een Nederlandse Black Friday te organiseren op een eerder moment. “De Amerikaanse feestdag Thanksgiving bepaalt nu wanneer het Black Friday is, namelijk de eerste vrijdag daarna. Dat is een geschikt moment voor de Amerikanen want dan kunnen ze alvast hun kerst-aankopen doen. Maar in Nederland en België is het helemaal niet handig vanwege pakjesavond.” Vorig jaar zorgde de drukte rond Black Friday voor vertraging in de bezorging. 

Ook dit jaar is de kans op vertragingen groot, omdat direct na Black Friday de maandag voor Sinterklaas is, wat voor bol.com doorgaans de drukste dag voor pakjesavond is. Dat kan in het weekend problemen opleveren in de logistiek. "Je loopt het risico dat er in de keten van leverancier, magazijn en thuisbezorging vertraging optreedt.” 

Kortingsweek

Bol.com wil het koopgedrag beïnvloeden eerder te starten met het aanbieden van kortingen. Dit jaar bood het op 22 november de eerste kortingen aan onder de noemer Black Friday. "Hopelijk is de eerste dag van de kortingsweek rond Black Friday over een paar jaar zo belangrijk dat je de Amerikaanse Black Friday niet meer nodig hebt. Het moet op die manier mogelijk zijn het koopgedrag naar voren te verschuiven. We doen dat onder meer door aan het begin van de week kortingen te geven die er op Black Friday zelf niet meer zijn", laat Vermeulen optekenen door Trouw.

Vermeulen hoopt dat de concurrentie volgend jaar hetzelfde doet. “Dan hebben we een week gewonnen en krijgen we onze eigen Nederlandse Black Friday, op een prettige afstand van Sinterklaas.”

Plaats een reactie (0)

Reageren