Bol.com komt met eigen multi-inpakmachine

Logistiekprofs op 3 September 2021

Bestellingen die uit meerdere artikelen bestaan, worden vaak in een te grote doos bij de klant bezorgd. Met een zogenaamde ‘multi-inpakmachine’ gaat bol.com ook deze bestellingen voortaan op maat verpakken. 

De machine kan de afmetingen van meerdere artikelen tegelijk scannen en hier een kartonnen doos omheen vouwen. Voor bijna alle 33 miljoen artikelen van bol.com is de machine geschikt, stelt de webwinkel. Het slimmer op maat inpakken betekent: kleinere pakketten, minder verpakkingsmateriaal en zo min mogelijk loze lucht. 

“Sinds 2015 gebruiken we al inpakmachines voor bestellingen van één artikel”, zegt Vincent Weijers, directeur Logistiek & Operatie (COO) van bol.com. “Daar hebben we er inmiddels tien van. Maar de grootste uitdaging in de e-commerce, en dus ook voor bol.com, is het op maat verpakken van meerdere artikelen tegelijk van verschillende vormen en afmetingen. Daar bestond geen machine voor. Een bestelling van bijvoorbeeld een knuffel, een koekenpan en deodorant, konden we voorheen enkel handmatig in één doos inpakken. Dat kost niet alleen meer tijd, maar we zijn ook gebonden aan een aantal vaste doosformaten, waardoor er vaak loze lucht in de verpakking overblijft.”

Geïntegreerd in logistieke proces

Het retailplatform werkte samen met fabrikant CMC aan de multi-inpakmachine. De oplossing werkt als volgt: bestellingen met meerdere artikelen komen in een krat op de lopende band bij de multi-inpakmachine aan. Die scant de hoogte, lengte en breedte van de verschillende artikelen, snijdt de kartonnen doos op maat en vouwt deze vervolgens om de artikelen heen. Het pakketje rolt daarna door naar de sorteerafdeling van PostNL in het fulfilment center van bol.com. De multi-inpakmachine wordt gebruikt voor zowel de eigen artikelen als artikelen van verkooppartners die hun logistiek aan bol.com uitbesteden. 

De eerste machine is inmiddels in gebruik. Begin volgend jaar volgen er nog eens vijf.