Bol.com gaat miljoenen producten zonder doos verzenden
Duurzaamheid 11.04.2019 | Branchenieuws

Bol.com gaat miljoenen producten zonder doos verzenden

Bol.com gaat nog dit jaar circa 3,5 miljoen artikelen zonder doos verzenden. Alleen wanneer de blauwwitte doos noodzakelijk is voor de bescherming van het artikel, verpakt de e-tailer het product.  

Voor artikelen als ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers zou de eigen verpakking van het artikel al genoeg bescherming bieden, stelt bol.com. Met de verpakkingsmaatregel mikt de webwinkel op minder loze lucht in pakketten, waardoor er minder transportbewegingen nodig zijn. 

 “Als webwinkel die duurzaam en verantwoord wil ondernemen, is efficiënt verpakken momenteel een van onze grootste uitdagingen. Maar waarom zou je artikelen als e-commercebedrijf überhaupt nog in een doos inpakken als dat eigenlijk niet nodig is?", zegt Olaf van den Brink, directeur Logistiek van bol.com. "We weten dat we nog veel stappen moeten zetten om onze doelstellingen te realiseren, maar door het elke dag beter te doen, halen we een nog duurzamere e-commerce dichterbij.”

Verzendzak van gerecycled plastic

De e-tailer voert meer duurzame maatregelen door. Zo introduceert het een verzendzak van gerecycled plastic. De verzendzak vervangt in enkele gevallen de kartonnen doos en levert daarmee een CO2-reductie van 90 procent per verpakking op.

Inpakmachines die op maat verpakken

Bol.com wil tevens minder opvulmateriaal in verpakkingen gebruiken. De online winkel werkt sinds 2015 met een automatische verpakkingsmachine die de verpakking afstemt op het artikel. Inmiddels werkt bol.com met zeven inpakmachines, de komende jaren moet dit aantal groeien naar 25. 

Klimaatneutrale operatie

Bol.com heeft zich ten doel gesteld om in 2025 0 gram CO2 uit te stoten. Met de verpakkingsmaatregelen zet de webwinkel een behoorlijke stap richting het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Verpakkingen maken namelijk 20 procent uit van de totale CO2-uitstoot van bol.com.

Plaats een reactie (3)

Reageren
 • Peter Muller
  18.04.2019 - 12:58 uur | Peter Muller

  Ik zend al jaren duizenden games en boeken in luchtkussen enveloppen met slechts zelden schade meldingen.

  Bol.com is nadrukkelijk vooral onderweg naar een digitale AH winkel, waardoor de partners er steeds meer verloren als lastig ervaren worden.

  Ik verwacht dat in september 2019, als Amazon.nl een echt NL platform is geworden, dat 90% van de Bol. com partners, het grote Bol.com als winkeltje voor de vergeten boodschappen zal gaat beschouwen, immers Bol.com is nauwelijks meer een profitabel verkoopkanaal voor haar partners.

  Amazon is veel meer een partner dan koper gericht platform, waardoor het voor partners loont om te investeren in optimalisaties en promoties/acties.

 • H Evers
  18.04.2019 - 09:53 uur | H Evers

  Ik ben erg benieuwd hoe ze dit gaan stapelen in de busjes. Meer beschadigingen enz. Natuurlijk is het een stuk goedkoper en minder CO2 uitstoot.

 • Gaat Niks Aan
  18.04.2019 - 09:45 uur | Gaat Niks Aan

  Daar gaat je opblaas pop of... meer genante producten.
  Ik denk dat dit afschrikt en klanten voor een andere webwinkel kiezen.
  De buurman en de bezorger gaat het niks aan wat je koopt.