Boerenblokkades bij distributiecentra supermarkten, bezorging in het gedrang
14.12.2020 | Branchenieuws

Boerenblokkades bij distributiecentra supermarkten, bezorging in het gedrang

Honderden boeren hebben afgelopen dagen geprotesteerd bij distributiecentra van supermarkten. Dc's van Albert Heijn en Jumbo worden al dagenlang geblokkeerd. Omdat vrachtwagens de panden niet kunnen bereiken, komt de bevoorrading in de knel. 

De protesten vinden verspreid over het land plaats. In Raalte werd meer dan 24 uur lang een distributiecentrum van Jumbo geblokkeerd. Albert Heijn was de dupe bij distributieposten in Zwolle, Oosterhout en Zaandam. De acties zijn bovendien niet beperkt tot het weekend: op maandagochtend blokkeerden honderden boeren een logistiek centrum van Jumbo in Breda. Een groep van circa tien actievoerders bracht in de nacht van zondag op maandag zelfs een onverwacht bezoek aan de woning van Jumbo-topman Frits van Eerd. 

Albert Heijn ziet af van gesprek

De boeren eisen hogere prijzen voor hun producten en willen dat supermarkten vaker voor leveranciers uit eigen land kiezen, in plaats van goedkopere alternatieven uit het buitenland. Albert Heijn zegde eerder dit weekend toe om nog voor Kerst met de boeren om tafel te gaan, mits zij de blokkades stopten. De grootgrutter ziet daar nu vanaf, omdat de boeren zich niet aan die eis hebben gehouden.

Vertraging en lege schappen

Zowel Albert Heijn als Jumbo lieten al weten dat de acties mogelijk tot lege schappen en vertragingen in de bezorging van online bestelde boodschappen leiden. Duizenden klanten konden hun boodschappen afgelopen weekend niet ontvangen. "Het is heel vervelend. We hoopten dat de boeren zouden inzien dat ze hiermee mensen duperen", aldus een woordvoerder van Albert Heijn zaterdag. 

Verstoring voedselvoorziening

Branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), noemt de boerenblokkades in een reactie aan NU.nl 'onnaceptabel en onverantwoord in coronatijd'. Mensen maken gebruik van de bezorgservice om niet naar buiten te hoeven. Die thuisbezorging komt nu in het gedrang. Doordat er in de winkels lege schappen ontstaan, moeten klanten bovendien een extra bezoek aan de winkel brengen om spullen alsnog aan te schaffen. Het CBL: "Dat gaat tegen de boodschap in om zoveel mogelijk gespreid te winkelen." De branchevereniging zegt met de autoriteiten in gesprek te zijn om te voorkomen dat de voedselvoorziening verder wordt verstoord. 

Afbeelding: Jan van Dasler / Shutterstock.com


Plaats een reactie (1)

Reageren
  • 15.12.2020 - 12:06 uur | Friso Konings

    Mss is het eens goed om als grootgrutters eens te luisteren naar de argumentatie en onderbouwing van de mensen die voor de voedselvoorziening zorgen!
    Dit ipv, als CBL en grootgrutters, in te spelen op de emotie van mensen.
    € 0,03/kg voor de akkerbouwer, bij Jumbo € 1,39/kg = 46x zoveel!
    Lef dat eens uit als CBL!