Boeren mogen distributiecentra niet blokkeren
17.12.2019 | Branchenieuws

Boeren mogen distributiecentra niet blokkeren

Boeren mogen tijdens hun geplande protestacties op woensdag geen distributiecentra van supermarkten blokkeren. Dat heeft de rechter vanochtend bepaald in een kort geding. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op om morgen niet te protesteren. 

De groep wilde morgen bij circa 45 distributiecentra van supermarkten als Jumbo, Albert Heijn, ALDI en Lidl actievoeren om een hogere prijs voor hun producten af te dwingen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat de belangen van de supermarktbranche behartigt, vreesde dat de protesten zouden leiden tot voorraadtekorten in de winkels. Het CBL spande daarom een kort geding aan. 

De kortgedingrechter oordeelde dat sommige acties zijn toegestaan, maar gaf geen groen licht voor het blokkeren van distributiecentra. De gevolgen hiervan zouden te groot zijn, niet alleen voor supermarkten maar ook voor bijvoorbeeld zorginstellingen. 

Het FDF wil in hoger beroep gaan tegen het vonnis. Volgens het gerechtshof in Leeuwarden kan dat niet voor aanstaande woensdag. De actiegroep heeft boeren op Facebook opgeroepen om de protesten dan maar helemaal uit te stellen. 

Afbeelding: Kees torn, via Flickr - CC BY-SA 2.0

Plaats een reactie (0)

Reageren