Boeren blokkeren distributiecentra supermarkten

Logistiekprofs op 6 July 2020

Overal in het land werden afgelopen weekend distributiecentra van supermarktketens geblokkeerd. Actievoerende boeren bezetten onder meer de dc’s van Albert Heijn in Zaandam, Aldi in Groenlo, Jumbo in Veghel en Lidl in Heerenveen. De boeren eisen dat de grootgrutters een hogere inkoopprijs betalen. 

Afgelopen zondag trokken circa dertig trekkers naar Zaandam om de ingang van het Albert Heijn-dc te blokkeren. In Groenlo bezetten enkele honderden boeren het distributiecentrum van Aldi, een actie die werd georganiseerd door het Farmers Defence Force. De hoofdingang van het dc werd enkele uren geblokkeerd, waarna de boeren weer vertrokken. Bij Jumbo in Veghel, waar zo’n zestig boeren onaangekondigd actievoerden, kwam topman Frits van Eerd kort langs om met de boeren te praten. 

Stikstofbeleid en lage inkoopprijzen

De protesten zijn gericht op het stikstofbeleid van de overheid, maar ook op de lage inkoopprijzen van supermarktketens. Door de stikstofmaatregelen worden de boeren op extra kosten gejaagd en die kosten moeten worden gecompenseerd door supermarktketens, aldus de actievoerders. “Het geld moet ergens vandaan komen”, zegt een veehouder tegenover het Brabants Dagblad. 

Albert Heijn: ‘Onze invloed is gering’

In een reactie op het protest in Zaandam stelt Albert Heijn weinig voor de actievoerende boeren te kunnen betekenen. “We begrijpen de zorgen van de Nederlandse boeren. Maar wij kunnen niet de problemen van alle boeren in Nederland oplossen.” De invloed van het bedrijf op de inkomsten van Nederlandse boeren is gering, aldus de supermarktketen tegen Nu.nl. “Al was het maar omdat een groot deel van de producten geëxporteerd wordt. We werken met een relatief kleine groep boeren in Nederland.”

Afbeelding: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com