BMWT-Keur en SigmaCert erkennen elkaars veiligheidskeuringen
Veiligheid 16.01.2018 | Branchenieuws

BMWT-Keur en SigmaCert erkennen elkaars veiligheidskeuringen

Vanaf 1 februari 2018 erkennen SigmaCert en BMWT-Keur elkaars keur. De Belgische en Nederlandse periodieke veiligheidskeuringen bestonden al sinds 2011 naast elkaar. 

Jaarlijks krijgen meer dan 280.000 machines een periodieke veiligheidskeuring volgens BMWT-Keur. In 2011 creëerde Sigma het Belgische Veiligheidslabel SigmaCert voor zowel lifttrucks (machines goederenbehandeling) als voor de bouwmachines (burgerlijke bouwkunde/bouw) en de betonpompen. Doordat SigmaCert en BMWT-Keur op dezelfde manier zijn opgebouwd, stelden Sigma en BMWT vast dat een extra periodieke veiligheidskeuring voor inzet in een ander land niet bijdraagt tot meer veiligheid.

De twee partijen besloten om elkaars keuringen van werkmaterieel wederzijds te erkennen. Dit betekent dat een machine die in Nederland is gekeurd onder BMWT-Keur bij inzet in België niet opnieuw moet worden gekeurd. Bedrijven die een machine afwisselend in België en Nederland inzetten, worden op deze manier verlost van onnodige (extra) kosten en tijdverlies van een keuring. De wederzijdse erkenning heeft betrekking op die machines die onder beide kwaliteitssystemen worden gekeurd. Het gaat dan om heftrucks, tractiebatterijen en -laders, graafmachines, wielladers, verreikers en betonpompen.


Plaats een reactie (0)

Reageren