Bleckmann versnelt logistiek met AutoStore

Logistiekprofs op 13 mei 2024 | 3 minuten leestijd

Logistiek dienstverlener Bleckmann kondigt de ‘go-live’ aan van een nieuw geautomatiseerd opslag- en ophaalsysteem (ASRS) in zijn distributiecentrum in Grobbendonk, België. Het nieuwe geïntegreerde goederen-naar-persoon-systeem is een geïntegreerde Kardex AutoStore-oplossing met geautomatiseerde verpakkingslijn en biedt een gestroomlijnd alternatief voor traditionele stellingopslag. Het verkleint de voorraadvoetafdruk aanzienlijk en versnelt het orderpicken en verpakken.

De nieuwe AutoStore gebruikt tot zeven keer minder ruimte dan traditionele palletstellingen om dezelfde hoeveelheid voorraad op te slaan. Hierdoor wordt de opslagcapaciteit vergroot, waardoor meer SKU’s (van meerdere klanten) tegelijkertijd kunnen worden opgeslagen en de kans op voorraadtekorten aanzienlijk wordt verkleind. Artikelen worden opgehaald door robots, waardoor tijd wordt bespaard doordat medewerkers niet langer handmatig producten hoeven te verzamelen.

De Kardex AutoStore maakt deel uit van een geïntegreerde oplossing die minimale menselijke tussenkomst vereist. Dit omvat een geavanceerd transportsysteem van dozenopzetters en een autonoom pakstation met hoogteverkleining van de dozen, wat het fulfilmentproces aanzienlijk stroomlijnt. “Vanaf het moment dat een product de AutoStore binnenkomt totdat het in een doos het magazijn verlaat, is het slechts door één paar handen aangeraakt”, legt Stefan Schepers, automation specialist bij Bleckmann uit. “Hierdoor kunnen we de tijd tussen de ontvangst van een bestelling en het vertrek uit het magazijn met wel 60 procent verkorten.”

Een geïntegreerde oplossing

Door het arbeidsintensieve pick- en verpakkingsproces te automatiseren, kunnen de klanten van Bleckmann hun klanten onder meer latere sluitingstijden bieden voor levering de volgende dag. “Het AutoStore-systeem maakt de populairste artikelen automatisch beter toegankelijk, zodat ze sneller kunnen worden verzonden”, zegt Jens Hooyberghs, automation project manager bij Bleckmann. “Het is ook mogelijk om het systeem vóór piek- en uitverkoopperioden te programmeren, zodat de best verkochte artikelen nog sneller beschikbaar zijn – waardoor kostbare tijd wordt bespaard tijdens die extra drukke momenten.”

Licht-uit logistiek

De overstap naar de AutoStore-oplossing heeft volgens Stefan nog veel meer voordelen: “Het nieuwe systeem verkleint de kans op pickfouten aanzienlijk”, vervolgt hij. “Het biedt ook uitzonderlijke flexibiliteit en schaalbaarheid. Dit betekent dat we kunnen beginnen met een basisopstelling en deze kunnen uitbreiden wanneer klanten extra capaciteit nodig hebben – bijvoorbeeld tijdens de Black Friday-periode – zonder de lopende bedrijfsvoering te verstoren.” Een ander voordeel van het AutoStore-systeem is het lage energieverbruik. Tien robots verbruiken tijdens hun werk evenveel energie als één stofzuiger. Omdat de robots in het donker kunnen werken, kan er ook energie worden bespaard door de magazijnverlichting uit te schakelen.

Bleckmann is momenteel bezig met het onboarden van zijn eerste klant op het AutoStore-systeem en zal de resultaten van dit proefproject de komende maanden nauwlettend volgen. “Op basis van de uitkomst van deze pilot zullen we de kwaliteits- en efficiëntiewinsten evalueren die de oplossing mogelijk maakt”, besluit Jens. “We zijn enthousiast over de potentiële productiviteitsvoordelen en de mogelijkheden voor groei zijn enorm. Kardex AutoStore lijkt een belangrijke bondgenoot te worden bij het veiliger, groener en efficiënter maken van onze activiteiten.”

Gerelateerde artikelen