Bleckmann bouwt grootste circulaire dc van Nederland

Logistiekprofs op 23 juni 2022 | 2 minuten leestijd

Bleckmann wil samen met de VDR Bouwgroep de ‘next step’ in duurzaamheid zetten met het grootste circulaire fulfilmentcentrum van Nederland. Het pand van 45.600 vierkante meter vloeroppervlakte komt te staan in Almelo.

Volgens de twee bedrijven is er nog niet eerder op deze schaal circulair gebouwd. Bij de constructie wordt aandacht besteed aan de herkomst van de materialen. Deze zijn niet-toxisch, bij voorkeur van natuurlijke herkomst en demontabel. Verder wordt afval beperkt, worden de meest milieuvriendelijke opties gekozen en wordt de mogelijkheid tot recyclen en hergebruik achteraf gemaximaliseerd. Via een uitgebreid Gebouwpaspoort wordt al deze informatie verzameld, bewaard en gedeeld.

Bijkomende investeringen in onder meer warmtepompen, energiezuinige installatietechnieken, cementarme vloeren en dak- en gevelpanelen dragen bij aan het zo maximaal mogelijk verlagen van de CO2-voetafdruk. In de toekomst krijgt het dak zonnepanelen, waarmee het gebouw het BREEAM Excellent certificaat zal behalen.

De expertise die bij het ontwerpen en de bouw ingewonnen wordt, wordt geborgd en gedeeld met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die het ontwerp, de bouw, de inrichting en het gebruik nauwlettend opvolgt.

Uitbreiding Bleckmann-campus in Twente

Het nieuw circulair distributiecentrum komt te staan op het XL businesspark in Twente. Bleckmann beschikt hier al over een campus van ruim 100.000 vierkante meter. Het bedrijventerrein beschikt over een eigen containerterminal aan het Twentekanaal waardoor nog meer ingezet zal worden op transport van containers over water vanuit de Europese havens van Rotterdam en Antwerpen.

Gerelateerde artikelen