Bij bpost wordt niet meer gestaakt na ‘constructief overleg’

Logistiekprofs op 1 July 2022

De staking van bpost is tijdelijk van de baan na een constructief overleg tussen de bonden en de directie van het bedrijf. Sinds maandagavond is een groot deel van het personeel weer aan het werk, alleen bij de distributiecentra in Wallonië werd vandaag nog gestaakt. 

Vorige week woensdag legden werknemers van de Belgische marktleider het werk neer, onder meer uit onvrede over de werkdruk. Het plan was om te staken tot en met dinsdag 12 november. De vakbonden dreigden zelfs met een verlenging tot tien dagen, mochten zij er niet uitkomen met de directie van bpost. 

Geslaagde onderhandelingen

De onderhandelingen tussen bpost en de vakbonden leverden maandag nog geen akkoord op, maar in een gezamenlijke mededeling wordt gesproken van een ‘constructief overleg’. Vandaag raadplegen de bonden hun achterban over de afspraken, die moeten leiden tot een definitief akkoord. 

Volgens de bonden heeft bpost beloofd om per direct honderd fulltime personeelsleden aan te nemen, om de werkdruk in vierhonderd zware diensten te verlagen. Voor de drukke Kerstperiode worden nog eens negenhonderd personeelsleden aangetrokken. De vraag is alleen waar bpost dat personeel vandaan gaat halen. Nu krijgt het Belgische post- en pakketbedrijf een groot deel van de vacatures al niet ingevuld.

Stakingen in Luik

De bonden verzochten het personeel om maandagavond hun werk weer op te pakken. Alleen in de provincie Luik, bij de distributiecentra in Awans en Waremme, werd daar geen gehoor aan gegeven. Dinsdagochtend werd daar nog gestaakt. 

Schoenen Torfs weer terug bij bpost

Schoenenketen Torfs is inmiddels weer overgestapt op de diensten van bpost. De Belgische e-commerce speler ondervond, net als Coolblue, zoveel hinder van de staking bij het bedrijf, dat het tijdelijk in zee ging met PostNL. Ook andere kleine webwinkels schakelden over op de concurrentie van bpost. Tegen de Belgische krant De Tijd zegt ceo Wouter Torfs te hopen dat bpost lessen trekt uit de gebeurtenissen van afgelopen dagen. “Als het een toekomst in de pakjesmarkt wil uitbouwen, moet het continuïteit kunnen garanderen.”