Bij Amazon werd traditiegetrouw gestaakt op Black Friday
Personeel & Arbeidsmarkt 26.11.2018 | Branchenieuws

Bij Amazon werd traditiegetrouw gestaakt op Black Friday

Werknemers van Amazon hebben tijdens Black Friday weer van zich laten horen. Wereldwijd werd er in distributiecentra van de gigant geprotesteerd tegen 'inhumane werkomstandigheden'. 

Tijdens de koopjesdag protesteerden honderden werknemers bij distributiecentra in Engeland. Ook in Spanje en Frankrijk ging het distributiepersoneel afgelopen weekend de straat op. 

'Het zijn geen robots'

De Britse vakbond GMB Union bekritiseert de manier waarop Amazon met haar personeel omgaat. De vakbond becijferde eerder dat er in de afgelopen drie jaar 600 ambulances moesten uitrukken naar de Britse distributiecentra van de online speler. "De omstandigheden waarin onze leden bij Amazon werken, zijn ronduit onmenselijk. Ze breken botten, raken bewusteloos en worden in ambulances meegenomen. We staan op en zeggen: 'Genoeg is genoeg'. Dit zijn mensen geld voor Amazon verdienen. Mensen met kinderen, huizen, rekeningen om te betalen - het zijn geen robots."

Rond drukke periodes wordt vaker gestaakt bij Amazon. Ook in Duitsland leggen magazijnmedewerkers bijna jaarlijks het werk neer rond de Kerstperiode

Amazon weerlegt beschuldigingen

Amazon is niet onder de indruk van de beschuldigingen van GMB. "Al onze locaties zijn veilige plekken om te werken. Berichtgeving waarin het tegenovergestelde wordt beweerd, klopt niet. Volgens de Britse overheid heeft Amazon gemiddeld meer dan 40 procent minder ongelukken dan andere transport- en opslagbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. We moedigen iedereen aan om onze arbeidsvoorwaarden te vergelijken met anderen en zelf te komen kijken bij één van de rondleidingen die we elke dag aanbieden in onze centra in het Verenigd Koninkrijk.

Amazon ontkent verder dat de stakingen voor ongeregeldheden in de bezorging hebben gezorgd. "Ons Europese fulfilment netwerk is volledig operationeel en we blijven gefocust op de bezorging aan onze klanten. Berichten die dit weerleggen kloppen simpelweg niet." 

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Rene De Koster
    27.11.2018 - 17:23 uur | Rene De Koster

    In Nederland hebben we een Prijs voor het Veiligste Magazijn, zie https://www.dagvanhetmagazijn.nl/bezoekers/prijs-veiligste-magazijn/, met goud, zilver en bronscertificaten. De finalisten scoren zonder uitzondering uitmuntend op veiligheid, werkomstandigheden, leiderschap, en logistieke prestatie. Elk jaar zijn er retailers en e-commercemagazijnen die de finale halen. Daar gebeuren vrijwel geen ongelukken. Het kan dus wel, maar het vereist veel inzet om dat voor elkaar te krijgen. Ik denk niet dat Amazon die inzet heeft.