Bezorgnetwerk PostNL toneel van misstanden en criminele praktijken
29.11.2018 | Branchenieuws

Bezorgnetwerk PostNL toneel van misstanden en criminele praktijken

Misstanden en criminele praktijken komen volop voor bij de onderaannemers die PostNL inzet voor de bezorging van pakketten. De bezorgers zouden wapens en drugs vervoeren. 

'Bedenkelijke repuratie

Dat schrijft het FD. Vooral in de grote steden werkt PostNL met onderaannemers die de markt domineren. De krant schrijft over familiebedrijven 'met in sommige gevallen een bedenkelijke reputatie'. Familieleden zouden de routes onderling verhandelen, tegen cashbetaling. Zo kan het voorkomen dat er tot tien chauffeurs op één vergunning rijden. Bezorgers en vakbondsleden die deze misstanden wilden tegengaan, zouden zijn bedreigd en geïntimideerd.

Geen zicht op wat er wordt vervoerd

Daarnaast heeft PostNL weinig tot geen zicht op wat er wordt vervoerd door bezorgers. Een woordvoerder van PostNL stelt dat 95 procent van de vracht bestaat uit pakketten van webwinkels. Vijf betrokkenen stellen tegenover het FD dat de bezorgers ook wapens en drugs vervoeren. 

Röntgenapparatuur en speurhonden

PostNL ontkent deze beweringen niet. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om criminaliteit in de kiem te smoren, onder meer door samen te werken met de politie. Er wordt zowel informatiegestuurd als steekproefgewijs gecontroleerd met röntgenapparatuur en speurhonden.

'Blij met iedereen die kan rijden'

Chauffeurs moeten beschikken over een vergunning van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (Niwo) en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Daarnaast moeten ze een sinds kort een accountsverklaring overleggen. Uit pure noodzaak treedt PostNL niet altijd op wanneer deze verklaring er niet is. "Als er stress in de tent is, ben je blij met iedereen die kan rijden", aldus een sectorkenner tegen het FD. 


Plaats een reactie (0)

Reageren