Bezorgers PostNL dreigen met acties

Logistiekprofs op 5 June 2018

Vakbond FNV dreigt met acties nu PostNL heeft besloten om de post voortaan automatisch te laten sorteren. Hierdoor dreigen honderden PostNL-medewerkers hun baan te verliezen en worden postbezorgers gedwongen om vanuit een zogeheten combibundel te bezorgen. 

Grotere stukken post worden nu nog handmatig gesorteerd. Vanaf september wil PostNL dat proces automatiseren. Daardoor gaat qua werkgelegenheid zo’n 190 fte verloren, schat FNV. De afname van 190 fte wordt volgens het postbedrijf opgevangen met een extra 115 fte aan de bezorgkant. “Door de groei bij de afdeling Pakketten zijn daarvoor intern goede mogelijkheden”, stelt de woordvoerder tegenover het Algemeen Dagblad. 

Ook over de invoering van de combibundel heerst verontwaardiging. Op dit moment bezorgen postbodes vanuit één postpakket, bestaande uit (automatisch) gesorteerde kleine post. De grote poststukken worden daar door de medewerkers van de afdeling Voorbereiding met de hand tussen gezet.

Nu het sorteren van grote poststukken ook wordt geautomatiseerd, wil PostNL dat bezorgers vanuit twee bundels gaan bezorgen. Het introduceert de combibundel. Eén bundel is gevuld met gewone post en een andere bundel met pakjes en reclame. “Waar je als postbezorger eerst één bundel met post had, moet je nu de post uit twee bundels bezorgen”, zegt FNV in een reactie. “Het sorteren dat eerder door je collega’s bij Voorbereiding werd gedaan, doe je nu zelf op straat. Bezorgen wordt een stuk lastiger en kost meer tijd.”

Volgens de vakbond is PostNL verplicht de cao aan te passen met de invoering van de combibundel. “In de functieomschrijving van de Postbezorger staat dat je geen werk mag doen van je collega’s van Voorbereiding. Met de invoering van de combibundel gebeurt dat dus wel. Zonder aanpassing van de cao kan de combibundel dus niet ingevoerd worden. PostNL doet dat wel, dus daarmee handelt PostNL in strijd met de cao.”