Bezorger (19) sleept Deliveroo voor de rechter om schijnconstructies

Logistiekprofs op 25 januari 2018 | 2 minuten leestijd

De 19-jarige maaltijdbezorger Sytze Ferwerda is fel tegen het plan van Deliveroo om alleen nog met zelfstandige bezorgers te werken. Ferwerda wil in loondienst blijven en sleept zijn werkgever nu voor de rechter. 

Deliveroo wil per 1 februari geen bezorgers meer in loondienst nemen. Fietskoeriers moeten vanaf dat moment als zzp’er voor de maaltijdbezorgdienst aan de slag. Daarmee stuit Deliveroo op veel protest van bezorgers en vakbonden, die menen dat alleen Deliveroo zelf gebaat is bij de zzp-constructie. 

Crowdfundingsactie

“Een zzp’er zou zijn eigen tarieven moeten kunnen bepalen en ook welke opdrachten hij wel of niet aanneemt. Dat kan als bezorger van Deliveroo niet”, aldus Ferwerda tegen het Parool. De bezorger wist door een crowdfundingsactie van de PvdA ruim 7000 euro op te halen voor een rechtszaak tegen Deliveroo. Bijna vierhonderd mensen droegen bij aan de actie. 

Ferwerda hoopt dat het proces hem alsnog de zekerheden van een werknemer oplevert, zoals doorbetaling na een aanrijding. 

‘De nieuwe boeven’

De PvdA stelt tegenover het Parool dat bedrijven als Deliveroo ‘de nieuwe boeven’ zijn. “Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo”, reageert kamerlid Gijs van Dijk. De PvdA’er hoopt dat het proces een signaal is naar andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben. 

Deliveroo geeft aan nog altijd in het freelancemodel te geloven. De maaltijdbezorgdienst zegt wel op zoek te willen gaan naar een manier om bezorgers meer collectieve zekerheden te bieden. 

Gerelateerde artikelen