Benelux ideale locatie voor logistieke bedrijven
19.02.2016 | Branchenieuws

Benelux ideale locatie voor logistieke bedrijven

De Benelux blijft een goede locatie voor logistieke bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat Venlo, net als in 2013, koploper is. Gevolgd door Rotterdam en Antwerpen-Brussel. Verrassend is dat Midden-Brabant en Oost-Brabant zich ook in de top tien hebben gemeld. Die regio’s staan op de vierde en de vijfde plek, blijkt uit het meest recente onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Prologis.

De top vijf locaties bevinden zich allemaal in de Benelux en worden door de respondenten geprezen vanwege de goede infrastructuur en nabijheid van klanten en leveranciers. “Venlo is wederom gekozen tot Europees meest aantrekkelijke locatie. Net als in 2013 toen het onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd. Met name op de aspecten 'beschikbaarheid van grond', 'toegang tot transport', 'transportkosten' en 'wetgeving' ”, meldt Prologis. De concurrentie die Nederland ondervindt vanuit België en Duitsland is moordend. Onze buurlanden volgen op de voet in de lijst van beste locaties.

Reden onderzoek
Prologis Europa directeur Ben Bannatyne is blij met het onderzoek en legt uit waarom het van belang is. "Het onderzoek is van vitaal belang omdat het helpt onze klanten te begrijpen als het gaat om huidige en toekomstige distributie-eisen. Gebruikers van logistieke faciliteiten zijn voortdurend hun distributiestrategie aan het optimaliseren om een hoog servicelevel te bieden voor de laagste kosten. De Europese markt wordt gedreven door langetermijntrends zoals de nabijheid van economische netwerken, consolidatie en toegang tot personeel. Logistieke corridors en locaties die in de nabijheid van de grootste stedelijke gebieden zijn gelegen, profiteren hier naar waarschijnlijkheid het meest van."

Criteria
In het rapport wordt gekeken naar verschillende criteria waarvan enkele zwaarder wegen dan andere. Vooral naar de behoefte van eigenaren en gebruikers van logistiek vastgoed werd veel gekeken. “Dit in het licht van sterke structurele veranderingen die momenteel in de markt gaande zijn. De herconfiguratie van de supply chain en de opkomst van e-commerce zorgen immers voor een sterke vraag naar moderne, efficiënte distributiefaciliteiten in Europa.”

Goede locaties
De onderzoeker keken voornamelijk naar: de nabijheid van klanten en leveranciers, de beschikbaarheid van arbeidskrachten en flexibiliteit van de overheid, beschikbaarheid van grond/bestaande opslagruimtes en vastgoedkosten en de kwaliteit en nabijheid van infrastructuur, met inbegrip van economische netwerken en strategische toegang tot transport.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.Plaats een reactie (0)

Reageren