02.02.2015 | Branchenieuws

‘Belgische webshops zien Nederland als logistiek walhalla'

Belgische webshops verplaatsen hun logistieke activiteiten vaker naar Nederland omdat het hier goedkoper is en zij tegen minder belemmeringen aanlopen. Handelsfederatie Comeos pleit daarom voor maatregelen om de logistiek in België te hervormen.

Belemmeringen in België
De Belgische e-commerce zit behoorlijk in de lift. Vorig jaar steeg de online omzet met 15 procent tot 5,62 miljard euro. Webwinkeliers wijken echter steeds vaker uit naar Nederland en andere buurlanden omdat zij in België tegen allerlei belemmeringen aanlopen. Zo liggen de loonkosten in België twintig procent hoger dan in Nederland. Bovendien is nachtwerk in de logistiek niet toegestaan. Webwinkeliers mogen dus 's nachts geen bestellingen klaarmaken. Hierdoor zou de levering gemiddeld twee dagen langer duren dan in Nederland.

Mislopen inkomsten
Vorig jaar ging 42 procent van wat Belgen online hebben besteed naar het buitenland. Dit zijn deels buitenlandse webshops, maar ook Belgische winkeliers die vanuit het buitenland opereren. België liep hierdoor 2,4 miljard euro mis. Ten opzichte van 2012 is dat een stijging van 71 procent.

Maatregelen
Comeos pleit daarom voor een afschaffing van het verbod op nachtwerk. Tijdens piekmomenten zou het mogelijk moeten zijn om personeel flexibeler in te zetten. Daarnaast wil de federatie dat de loonkosten met 25 procent dalen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren