Belgisch tolheffingsapparaat mogelijk schadelijk voor gezondheid

Logistiekprofs op 14 June 2016

De Belgische tolheffing blijft niet onomstreden. Nadat de invoering op veel verzet stuitte, wordt er nu ook onderzoek gedaan naar de On Board Unit in de vrachtwagens. Het apparaat is nodig om het tol te kunnen heffen, maar blijkt mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Het Europees agentschap voor gezondheid en veiligheid op het werk, kortweg OSHA, heeft van de PvdA en SP-fracties in het Europees Parlement opdracht gekregen een onderzoek in te stellen. Chauffeurs zouden geklaagd hebben over hoofdpijn, slaapproblemen en misselijkheid op het moment dat zij zich in de cabine bevinden.

Meerdere klachten
Het Europese Parlement is niet de enige partij die aan de bel heeft getrokken. Ook de Belgische vakbonden hebben inmiddels geklaagd bij de Belgische overheid over de ongezonde apparatuur. Nederlandse chauffeurs klaagden de afgelopen tijd ook over de symptomen, meldt TLN. 

Eén heffingssysteem
De PvdA en SP-fracties en de Belgische vakbonden willen graag dat de problemen worden verholpen en hopen daarnaast op één systeem waarmee tol kan worden betaald in Europese landen.

Redactie LogistiekProfs