België wil lonen verlagen in e-fulfilment

Logistiekprofs op 19 September 2016

België wil de e-commerce sector in het land aantrekkelijker maken door de loonkosten te verlagen. Door regelgeving wijken veel bedrijven in e-commerce uit naar buurlanden, waardoor banen verloren gaan. Lastenverlaging, bijvoorbeeld voor nachtarbeid, zou de werkgelegenheid in de sector een boost moeten geven. 

Kris Peeters, federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken pleit vooral voor een lastenverlaging bij nachtwerk. Voorheen was nachtarbeid in de Belgische e-commerce sector verboden. Dit maakte next day delivery voor veel webwinkels onmogelijk. Om de concurrentie met buurlanden aan te gaan, werd eind vorig jaar het verbod op nachtarbeid opgeheven.

Lees ook: Nachtarbeid bij Belgische distributiecentra blijft uit

Bedrijven die ook na 8 uur ’s avonds orders wilden verwerken, zouden zelf met een cao-bepaling voor nachtwerk moeten komen. Een halfjaar na afschaffing van het verbod, bleek dat geen enkel bedrijf een dergelijke bepaling had opgesteld. Lastenverlaging, vooral voor nachtwerk, zou ervoor moeten zorgen dat distributiecentra ook na acht uur ’s avonds actief blijven. “Ik denk dat dat een boost kan geven voor werkgelegenheid in de sector”, aldus Peeters. De minister liet in het televisieprogramma Het Nieuws weten een lastenverlaging te gaan bestuderen.

Redactie LogistiekProfs