België onderzoekt mogelijkheden Crowd Logistics
01.03.2016 | Branchenieuws

België onderzoekt mogelijkheden Crowd Logistics

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat onderzoeken welke meerwaarde het biedt om het afleveren van pakketten vaker aan particulieren over te laten. Daarom lanceerde het Instituut gisteren het project Crowd Logistics. Volgens het VIL is het hoog tijd om ‘de sector klaar te stomen voor deze disruptieve trend’.

Aan het project nemen tien logistiek dienstverleners en verladers deel: BD myShopi, Bringme, DHL Parcel, Dreamland, GLS, Kariboo!, Mondial Relay, Multitrans, Procter & Gamble en Trimble. Met hun deelname moet duidelijk worden dat crowd logistics, naast de bekende bedreigingen, ook voordelen kan bieden voor grote bedrijven in de logistiek.

Crowd logistics

Bij crowd logistics is er sprake van burgers die, individueel of collectief, pakketten bezorgen. Dat gebeurt meestal via een app. Chauffeurs maken vaak gebruik van hun eigen vervoer. Dat levert binnen veel werkgebieden de nodige discussies op. Bij dergelijke initiatieven treedt er nogal eens oneerlijke concurrentie op. Bovendien zijn chauffeurs vaak niet in het bezit van vergunningen en verzekeringen.

Meerwaarde voor logistieke spelers
Toch kunnen bedrijven dit onderdeel van de deeleconomie niet negeren, aldus VIL. Het instituut wil daarom onderzoeken via welke businessmodellen pakketbezorging door particulieren en semiprofessionals economisch haalbaar is. Op haar website schrijft het VIL: “Wat zijn de wettelijke gevolgen hiervan, onder op het gebied van productverantwoordelijkheid? Hoe valt het te integreren in de huidige bedrijfslogistiek? Wat is de meerwaarde ervan voor zowel de logistieke spelers als voor de maatschappij? Via concrete return on investment berekeningen, impactanalyses en ook praktijktesten zowel voor b2b- als b2c-toepassing zoekt het VIL de antwoorden.”

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (0)

Reageren