Bedrijvigheid in logistiek overtreft alle verwachtingen
22.11.2017 | Branchenieuws

Bedrijvigheid in logistiek overtreft alle verwachtingen

De groei van de sector logistiek en transport heeft in het derde kwartaal alle verwachtingen overtroffen. De bedrijvigheid bereikte haar hoogste punt in elf jaar. Keerzijde is dat de helft van alle bedrijven kampt met een tekort aan personeel. 

Dat blijkt uit de TLN-conjunctuurenquête over het derde kwartaal. De stijgende lijn van het tweede kwartaal heeft zich op nagenoeg alle fronten doorgezet. Zo stegen de omzet-, winst- en het prijsniveau in het derde kwartaal. Het ondernemersvertrouwen bereikte het hoogste punt sinds de eeuwwisseling. Ondernemers hebben vertrouwen in de toekomst op korte en op langere termijn. 

Zoektocht naar personeel

Ook de vacaturegraad stijgt mee. Deze heeft het hoogste punt in tien jaar bereikt. Driekwart van de ondervraagden heeft dan ook moeite met het vinden van geschikt personeel. Transportbedrijven staan te springen om chauffeurs. "We moeten samen met de overheid nog meer de schouders zetten onder de zoektocht naar bijna 2500 chauffeurs per jaar", aldus TLN voorzitter Arthur van Dijk. "Om dit te bekostigen is 10 miljoen per jaar van de overheid nodig, en dan legt de sector er zelf 10 miljoen bij."

Ontevreden over prijsniveau

Ondernemers tonen zich verder ontevreden over de huidige prijzen. Hoewel het prijsniveau in het derde kwartaal flink stijgt, deels door het doorberekenen van loonkosten volgens de nieuwe cao, zijn de marges nog steeds erg dun. Daarnaast zou de Brexit zorgen voor onrust onder een aantal ondernemers. Zij zijn onzeker over wat hen te wachten staat op het gebied van douane en handelsafspraken. 


Plaats een reactie (0)

Reageren