Bedrijven voorzichtig met gebruik platformen in de logistiek

Logistiekprofs op 28 oktober 2019 | 2 minuten leestijd

Bedrijven weten de weg naar logistieke platformen nog maar mondjesmaat te vinden. Slechts 16 procent van de handels- en productiebedrijven maakt gebruik van platformen als Uber Freights voor het verzenden van goederen.

Dat blijkt uit onderzoek van evofenedex, Beurtvaartadres en TLN naar data en digitalisering in de logistiek. De consumentenmarkt staat bol van de platformen als bol.com, Marktplaats.nl, AirBnB en Uber. In de logistieke B2B-markt verloopt de integratie van platformen trager. Zo verwacht 72 procent van de ondernemers het komende jaar geen gebruik te maken van platformen. Vijf procent verwacht binnen nu en een jaar wel platformen in te zetten voor het transport. 

‘Verdiep je in de mogelijkheden’

Volgens evofenedex is deze terughoudendheid grotendeels toe te schrijven door onduidelijkheid rondom platformen en een gebrek aan kennis. Nanne Schriek, projectmanager Supply Chain Management bij evofenedex: “Doordat de organisatie het niet soepel in de bedrijfsvoering weet te krijgen of door twijfels op het vlak van aansprakelijkheid bij incidenten of vertragingen. Het is namelijk niet altijd duidelijk welke rol een platform speelt: is het een transporteur of expediteur? Of brengt het platform slechts vraag en aanbod bij elkaar? Maar ook is er een gebrek aan kennis van de mogelijkheden van platformen. En dat is een gemiste kans. Intussen gaan de digitale ontwikkelingen in de logistiek zo snel, dat wij erop aandringen als bedrijf een standpunt over platformgebruik in te nemen. Verdiep je in ieder geval in de mogelijkheden, waarbij je uiteindelijk ook nog steeds een bewuste keuze kan maken niet in te stappen.”

Seminar over online platformen

Om handels- en productiebedrijven beter bekend te maken met de mogelijkheden van de platformeconomie, organiseert evofenedex tijdens ICT & Logistiek de sessie ‘Online platformen: zonder complexe implementatie altijd grip op de supply chain’. Inschrijven voor deze sessie kan hier. 

Gerelateerde artikelen