Aviko introduceert SAP EWM in dertig magazijnen

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 3 minuten leestijd

Aviko implementeert SAP Extended Warehouse Management (EWM) in zijn magazijnen. De aardappelverwerker wil de stap zetten richting één softwaresysteem waarmee het alle goederenbewegingen en voorraden beheert. 

Aviko, dat ieder jaar 1,8 miljoen ton aan aardappelen verwerkt, heeft naar eigen zeggen een complexe supply chain, mede te wijten aan het continue productieproces, de schaalgrootte en de grote aantallen die het verwerkt. 

Beheerlast

De inslag en opslag van de productie vindt bovendien plaats in circa dertig warehouses, die deels van Aviko zelf zijn en deels van partners. De externe locaties maken gebruik van verschillende automatiseringssystemen, en de leveranciers van die systemen hebben hun eigen software voor magazijnbeheer. Die verschillende softwarepakketten zorgen volgens de aardappelverwerker voor een aanzienlijke beheerlast, onder andere op het gebied van onderhoud en de koppeling met Aviko’s centrale ERP-systeem.

Eenduidige aansturing

Aviko koos er daarom SAP EWM te implementeren, waarmee het de eigen warehouses eenduidig kan aansturen en een koppeling kan leggen met de warehouses van externe partijen. Het softwareplatform is als eerste getest in de twee ‘handmatige’ vrieshuizen van Aviko in Steenderen waar wordt gewerkt met RF-scanners. Daarna volgde de implementatie in het nieuwe en geautomatiseerde vrieshuis van Aviko in Steenderen, dat plaats biedt aan ruim 40.700 pallets. Voor deze aansluiting was de implementatie nodig van het het SAP Material Flow System (MFS). Deze EWM-component laat het magazijnbeheer ‘praten’ met de procesautomatisering. “In het nieuwe vrieshuis hadden we met SAP EWM en SAP MFS eigenlijk te maken met twee implementaties wat dit project extra complex maakte”, legt Janssen Reinen, Supply Chain Director bij Aviko uit. 

Best practice

Een volgende stap is de implementatie van het platform in een nieuw te bouwen warehouse van Aviko in België. “Nu we onze processen eenmaal hebben ingericht in SAP EWM, beschikken we over een best practice die we eenvoudig kunnen uitrollen naar andere locaties”, aldus Reinen.

Volgens Aviko is de beheerlast sinds de introductie van het systeem verminderd. Het aantal schermen waar medewerkers in werken, is teruggebracht tot een aantal essentiële dashboards. Hier kunnen medewerkers de processen starten, volgen en beïnvloeden.

Met ERP EWM denkt de aardappelverwerker beter voorbereid te zijn op toekomstige innovaties. Reinen: “Dankzij de oplossing en de achterliggende technologie kunnen we bijvoorbeeld meten hoe processen lopen en automatische leerprocessen opzetten, zodat we de capaciteit van onze warehouses nog beter benutten. Maar denk ook aan de automated guided vehicle die over een magneetbaan tussen de fabriek en het nieuwe vrieshuis in Steenderen gaat rijden. Ook die kunnen we aansturen met SAP EWM.”

Gerelateerde artikelen