Asscher wil onderbetaling in goederenvervoer aanpakken

Logistiekprofs op 20 January 2016

Onderbetaling komt in het goederenvervoer nog veelvuldig voor. Het kabinet wil dat hard gaan aanpakken en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zodoende een wetsvoorstel voorgelegd aan de Raad van State. De minister wil de regels aanscherpen die schijnconstructies tegen moeten gaan en onderbetaling voorkomen.

Een werknemer in het goederenvervoer kan, bij invoering van de wetswijziging, niet alleen zijn werkgever aanspreken, maar ook de opdrachtgever of andere aansprakelijk stellen indien er sprake is van onderbetaling.

Oneerlijke concurrentie
Er ontstaat hierdoor meer eerlijke concurrentie en Asscher hoopt door de wijziging de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Als deze beter worden nageleefd, zal er geen oneerlijke situaties voor de werknemers meer optreden en wanneer dat wel gebeurt kan de opdrachtgever daarop worden aangesproken.

Eerlijkheid loont
Aan de NOS laat Asscher weten: “Op een fatsoenlijke arbeidsmarkt moeten nette bedrijven een kans krijgen, die gewoon volgens de afspraken betalen.” Door betere naleving van de regels zullen uitzendbureaus die onderbetalen snel verdwijnen. “Nette chauffeurs moeten niet worden weggeconcurreerd door mensen die ver onder de Nederlandse lonen worden betaald.”

Redactie LogistiekProfs