Asos reageert op beschuldigingen van uitbuiting in magazijn

Logistiekprofs op 5 oktober 2016 | 3 minuten leestijd

De werkomstandigheden in het magazijn van mode-etailer Asos laten flink te wensen over. Medewerkers zouden geen tijd krijgen voor een toiletbezoek en zich niet ziek mogen melden. BuzzFeed schreef over het magazijn naar aanleiding van een drie maanden durend onderzoek. Asos vindt het op haar beurt jammer dat er alleen over negatieve aspecten wordt gesproken.

BuzzFeed sprak met verschillende (oud-)medewerkers van het magazijn in het Britse Barnsley, die de veiligheid op de werkvloer ‘beschamend’ noemden. De website kreeg ook toegang tot interne documenten, sms-berichten en telefoonopnames. Daaruit blijkt dat medewerkers geen tijd krijgen voor toiletbezoek of pauze om water te drinken. Doen ze dat wel, dan missen ze hun targets. Managers houden de scanwerkzaamheden van het personeel nauw in de gaten. Personeel wordt dan ook geklokt op de minuut.

Daarnaast is wordt het niet gewaardeerd wanneer medewerkers zich ziek melden of voor een familielid moeten zorgen. Van deze medewerkers zou het contract worden ontbonden.  

Asos niet blij met aantijgingen

Asos stelt in een reactie op de aantijgingen van BuzzFeed dat het gaat om onjuiste, misleidende en verouderde informatie. “Dit heeft niet alleen effect op ons als bedrijf, maar vooral op de mensen die er werken. Mensen die ons magazijn neerzetten als een vreselijke werkplek, vergeten te vermelden dat we meer dan vijftig verschillende educatie en ontwikkelingprogramma’s, gratis psychische ondersteuning en bewustzijnstraining en voedsel in onze gerenoveerde kantine aanbieden.” De etailer in mode noemt het ook jammer dat er niet wordt gesproken over het koelsysteem dat voor 3 miljoen pond is geïnstalleerd om de temperatuur in de zomer laag te houden.

Ook Bax-shop onder vuur door slechte werkomstandigheden 

Vorige week kwam Bax-shop in het nieuws door klachten van oud-magazijnmedewerkers. Volgens CNV Vakmensen, dat met de oud-medewerkers sprak, wordt het personeel op een agressieve manier gedwongen om over te werken. Die uren worden bovendien niet uitbetaald. “Pakketten worden tegen arboregels in verplaatst op grote hoogte en met gevaar voor de werknemers”, aldus CNV Vakmensen. Een van de oud-medewerkers stelde dat personeel veel meer moet tillen dan verantwoord is. Ook rijden op een heftruck zonder rijbewijs zou regelmatig voorkomen.

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Warehouse van Asos in Barnsley