AS Watson vraagt om input voor verduurzamen logistiek

Logistiekprofs op 6 februari 2020 | 4 minuten leestijd

Hoe kunnen producten met minder CO2-uitstoot naar winkels worden vervoerd? En hoe kunnen de logistieke panden worden ingezet om energie op te wekken? AS Watson, het moederbedrijf van Kruidvat, Trekpleister en ICI PARIS XL, is op zoek naar goede ideeën om logistieke gebouwen, processen en transport verder te verduurzamen. Zowel bedrijven als studenten en onderzoekers kunnen hun groene oplossingen aandragen. 

Met de Logistics Energy Challenge hoopt AS Watson ideeën te verzamelen die zorgen voor een verdere vermindering van de CO2-uitstoot. De input kan (gedeeltelijk) worden geïmplementeerd in de processen van AS Watson en wordt gedeeld met het logistieke bedrijfsleven in Gelderland. Het winnende idee ontvangt een prijs ter waarde van 2.500 euro.  

Verduurzamen gebouwen

Distributiecentrum AS Watson

De keten is op zoek naar oplossingen voor drie verschillende cases. Case 1 richt zich op het verduurzamen van de gebouwen. AS Watson heeft een distributiecentrum in Heteren, waarvandaan de winkels van Kruidvat en Trekpleister worden bevoorraad. Een e-fulfilmentcentrum in Ede draagt daarnaast zorg voor de online bestellingen van de formules. AS Watson vraagt zich af hoe de gebouwen kunnen worden ingezet voor het opwekken van energie. Op het distributiecentrum in Heteren liggen al zonnepanelen. Echter, niet alle daken zijn bestand tegen de klassieke zonnepanelen. Ook zoekt het oplossingen voor het realiseren van gasloze panden en voor het garanderen van een maximumtemperatuur in de gebouwen. Met name in de zomer vindt AS Watson het lastig om de maximumtemperatuur van 25 graden niet te overschrijden. Het retailconcern zoekt een energieneutrale mogelijkheid om deze temperatuurlimiet wel te kunnen realiseren.

Optimalisatie processen

Case 2 richt zich op de logistieke processen binnen AS Watson. Het bedrijf noemt zijn Dynamic Picking System in Heteren een van de grootste energieverbruikers binnen de operatie. Het is onder meer op zoek naar input om het elektriciteitsverbruik van deze machine te verlagen. De oplossing kan zich zowel richten op de techniek als de procesoptimalisatie.

CO2-uitstoot transport 

De transportmiddelen van AS Watson kunnen beter worden benut, meent het bedrijf. Binnen het huidige distributiesysteem rijden vrachtwagens met een hoge beladingsgraad naar de winkel. Op de terugweg zijn ze minder vol beladen omdat ze dan gevuld worden met lege pallets, plastic en karton. AS Watson wil dit proces van backhauling verbeteren door de vrachtwagens die de winkels bevoorraden ook te gebruiken om goederen op te halen bij leveranciers. Het bestaande distributienetwerk mag hier echter geen problemen door ondervinden. Daarnaast zoekt het naar mogelijkheden om de CO2-uitstoot door diesel- en LNG-vrachtwagens te beperken. 

Aanmelden Logistics Energy Challenge

Aanmelden voor de Logistics Energy Challenge kan tot 24 februari. Iedereen met ervaring of affiniteit met verduurzaming of logistiek mag zich opgeven. Zowel individuen – die vervolgens in teams geplaatst worden – of teams kunnen zich aanmelden. Er vinden verschillende selectierondes plaats. Op 3 april maakt de jury bekend wie er met de prijs en een potentiële klus naar huis gaat. 

Gerelateerde artikelen