Arnhem gaat milieuzone strenger handhaven met camera’s

Logistiekprofs op 10 April 2015

De gemeente Arnhem gaat de milieuzone in de binnenstad handhaven met camera’s. Vrachtwagens die minder schoon zijn dan categorie Euro 4 en wel in de binnenstad rijden, worden nu nog handmatig op de bon geslingerd, maar in de toekomst gebeurt dat via automatische kentekenherkenning.

“We willen grote vervuilers weren”, aldus wethouder Henk Kok. “Cameratoezicht is hiervoor een effectieve methode. De concentratie stikstofdioxide zal bij het grootste knelpunt in Arnhem, aan de Eusebiusbuitensingel, volgens onderzoekers dalen met 1,2 microgram per kubieke meter.”

Arnhem stelde in juli 2014 in de binnenstad een milieuzone ub voor vrachtwagens die minder schoon zijn dan categorie Euro 4. Vrachtwagens die deze zone toch betreden, ontvangen een boete van 230 euro. De milieuzone bleek in de praktijk echter lastig te handhaven. Er werden tot en met eind december 2014 slechts 236 voertuigen gecontroleerd, waarvan er twintig niet aan de regels voldeden. Camera’s moeten de effectiviteit van de milieuzone verhogen.

Het systeem voor automatische kentekenherkenning kost ruim vier ton en wordt Europees aanbesteed. De verwachting is dat het in het najaar van 2015 in gebruik kan worden genomen.

Redactie LogistiekProfs