ANWB en PostNL testen drones voor medische spoedbezorgingen
Transport & Distributie 02.06.2021 | Branchenieuws

ANWB en PostNL testen drones voor medische spoedbezorgingen

ANWB en PostNL willen drones inzetten voor medische spoedbezorgingen. Met het Erasmus MC en Sanquin testen zij deze maand of medicijnen en donorbloed per drone kunnen worden vervoerd en hoeveel tijdswinst dat oplevert ten opzichte van vervoer over de weg. 

In het project Medical Drone Service wordt onderzocht wat er voor nodig is om tussen het Erasmus en Zeeland te kunnen vliegen. De vluchten starten in een weiland bij het Zuid-Hollandse Rhoon en landen op de dijk in Oud-Beijerland. De partijen testen de vliegprocedures die nodig zijn om in het luchtruim van het vliegveld Rotterdam The Hague Airport te bewegen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de Luchtverkeersleiding Nederland. 

Nog geen medische producten aan boord

De ANWB is verantwoordelijk voor de vliegoperatie. De drone vliegt op 80 meter hoogte, heeft een spanwijdte van 2,5 meter, is elektrisch aangedreven en geluidsarm. De drones hebben tijdens de testvluchten nog geen bloed of medicijnen aan boord. Daarvoor moet eerst nog een heel traject afgelegd worden. Sanquin heeft al enkele testen met bloedproducten in de drone uitgevoerd, waaruit bleek dat aan de temperatuurspecificaties kan worden voldaan.

Verschillende trajecten

Vergelijkbare testvluchten worden al langer uitgevoerd tussen Meppel en Zwolle voor het Isala Diaconessenhuis. Deze testvluchten verlopen goed, aldus de deelnemers van Medical Drone Service. Door meerdere trajecten te ontwikkelen, hopen zij in de toekomst voor heel medisch Nederland te kunnen gaan vliegen. 

De testvluchten tussen Rhoon en Oud-Beijerland vinden plaats tot en met juli 2021. In totaal worden ongeveer acht testvluchten gemaakt.

Plaats een reactie (0)

Reageren